Pjanićev transfer pod istragom

.
Italijanski gigant Juventus nalazi se pod istragom nakon što je komisija za nadzor italijanskih fudbalskih klubova uočila navodne nepravilnosti u transfer politici kluba iz Torina.

Regulatorno tijelo, koje djeluje pod okriljem italijanskog fudbalskog saveza navodne nepravilnosti uočilo je prilikom rutinskih kontrola transfera u svim klubovima koji su na berzi, te su uočili ukupno 62 slučaja, od kojih se mnogi tiču transfera koje je obavio Juventus.

 

Konkretno nepravilnosti se ogledaju u tome što je Juventus navodno prodavao igrače po mnogo većim vrijednostima od one realne, te je time pokrivao minuse u financijskom fair playu.

 

Među četiri desetine poslova pod lupom je i transfer Miralema Pjanića u Barcelonu, kao i dolazak Artura Mela, koji je u kombinaciji sa još nekoliko operacija napravio višak od 50 miliona u financijskom fair playu.

 

Juve, međutim, nije jedina velika ekipa koja je pod istragom. Istražitelji će također gledati u Napolijevo dovođenje Victora Osimhena, koji ove godine igra sjajno i jedan je od najboljih strijelaca i fudbalera lige.

 

Teško je reći da li će istrage protiv svih klubova donijeti bilo kakav rezultat, budući da je nemoguće realno procijeniti vrijednost ugovora bilo kog fudbalera te da je jako teško dokazati nelegalno poslovanje u tom smislu.

 

U italijanskom fudbalu, međutim, postoji jedan presedan, u kojem su glavni akteri bili Chievo i Cesena koji su 2018. godine razmjenjivali igrače s ciljem da prevare Finansijski Fair Play, ali u tom slučaju istražitelji su imali telefonske razgovore kao dokaz.