Plasirali su se u Katar, ali moguće je da tamo neće igrati: FIFA počela istragu zbog lažiranja imena

.
Ekvador u problemu

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) pokrenula je istragu protiv reprezentacije Ekvadora zbog navodnog korištenja lažnih dokumenata za fudbalera Byrona Davida Castilla.

Ekvador je kroz kvalifikacije uspio da izbori plasman u Katar uz Brazil, Argentinu i Urugvaj, ali njihovo učešće na Svjetskom prvenstvu je trenutno pod znakom pitanja.

Fudbalski savez Čilea podnio je žalbu Disciplinskoj komisiji FIFA. Oni su prikupili dokumentaciju u kojoj optužuju Ekvadorce za lažiranje dokumentacije Byrona Davida Castilla i navodi se da je on zapravo Kolumbijac.

Kako je Castillo odigrao osam utakmica za Ekvador, traži se da se te utakmice registruju u korist rivala s 3:0, a Čileanci su ponudili i dokaze.

Papiri koje su pribavili pokazuju kako je Castillo rođen 25. jula 1995. godine u kolumbijskom gradu Tomacu, a ne 10. novembra 1998. godine u General Villamil u Ekvadoru.

FIFA je na kraju odlučila reagovati. Pokrenuta je istraga i Ekvador sada nestrpljivo čeka šta će se desiti u ovom slučaju. 

Ovoj reprezentaciji prijeti ozbiljna kazna, a najveća bi svakako bila izbacivanje sa Svjetskog prvenstva. Međutim, teško je očekivati da će se to desiti, posebno u ovom slučaju.

Ekvadorci su u žrijebu za SP dospjeli u grupu A zajedno sa selekcijama Katara, Senegala i Nizozemske.