Plavi karton se čini sve bizarnijim: Objašnjeno šta će se desiti ako ga dobije golman

r
Međunarodni odbor nogometnih asocijacija (IFAB) prošle sedmice je najavio uvođenje plavog kartona, koje je na kraju prolongirano od FIFA-e i UEFA-e, ali i dalje je on jedna od glavnih tema među fanovima i čini se sve bizarnijim.

Plavim kartonom bi nogometaš koji ga dobije bio isključen iz igre na 10 minuta, a navijače je zbunilo pitanje o tome šta ukoliko bi plavi karton dobio golman.

Iz IFAB-a su sada dali pojašnjenje o nedoumici koju su ostavili otvorenom, a u slučaju da golman dobije plavi karton trener ekipe bi imao dvije opcije.

Među stative bi u prvoj varijanti mogao da stane jedan od nogometaša dok ne istekne desetominutna suspenzija, a u drugoj varijanti trener može napraviti izmjenu i u igru uvesti drugog golmana, a suspendovanog povući na klupu.

Predviđeno je da se plavim kartonom kazni prekršaj koji bi spriječio razvoj kontranapada ili pokazivanje neslaganja prema službenoj osobi na utakmici.

Podsjećamo, nakon otkazivanja predstavljanja plavog kartona odlučeno je da će se o uvođenju ovakve sankcije raspravljati na narednoj godišnjoj skupštini IFAB-a, koja je zakazana za mart ove godine. Ideja je bila da se probni period uvede na najslabijim rangovima takmičenja, a da se onda postepeno ide prema najvišim.

 

Objavu pogledajte KLIKOM OVDJE

 

Foto : Twitter