Pobjeda Zmajeva u Bugojnu, bh. rukometaši umanjili šanse za plasman na EP

asd
Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je u Bugojnu u susretu četvrtog kola kvalifikacija pobijedila Estoniju sa 21:19.

Za razliku od prvog susreta sa Estoncima, odigranom prije četiri dana u Polvi, naša selekcija je večeras od samog početka zaigrala mnogo kvalitenije u odbrani, piše Faktor.ba.

Ipak, igra u napadu nije išla onako kako smo priželjkivali. No, kada je Benjamin Burić uvezao nekoliko odbrana stigli su i lagani golovu. Tri vezana kola naše selekcije za vodstvo od 7:3 primorala su selektora Estonije Tomasa Sivertssona da povzove prvi time-out.

Gosti ni večeras nisu odustajali od taktike iz prvog meča, a uglavnom su igrali sedam na šest, i to s dva pivota.

Zmajevi su u tri navrata šutevima sa svoje polovine pokušali brzo kazniti Estonce jer Rasmusa Otsa nije bilo na golu. Na našu žalost dva puta je okvir gola spasio goste sa Baltika, dok je jeda šut Alena Ovčine otišao pored gola.

Dvije minute prije kraja prvog dijela Ibrahim Haseljić je istrčao drugu uspješnu kontru večera, te pogodio za 11:7, što je minimalna razlika s kojom smo željeli pobijediti u večerašnjem susretu.

Ipak, u završnici prvog dijela Estonci su uspjeli postići dva gola, a naši rukometaši samo jedan, pa se na poluvrijeme otišlo sa 12:9.

Estonci su u nastavku susret brzo istopili tri gola prednosti naše selekcije, već u 36. minuti bilo je 13:13.

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo počinju sutra, a plasman na kontinentalni šampionat izborit će pobjednici svih grupa i pet najboljih drugoplasiranih selekcija

Najbolji bh. rukometaši ipak su brzo vratili tri gola prednosti, a u 42. minuti bilo je 17:14. Imali smo priliku otići i na željenih “plus četiri”, no iskusni Nikola prve nije uspio realizovati sedmerac u 43. minuti. Estonce je spasila stativa.

I u 51. minuti smo mogli na četiri gola prednosti, no rezervni golman Estonije je “skinuo” sedmerac Mirsadu Terzić, što je bio drugi penal koji smo propustili. Nešto ranije je Prce pogodio okvir gola.

Pet minuta prije kraja Josip Perić je sa sedam metara pogodio za 20:16, bio je to četvrti put u susretu da smo stigli do prednosti od četiri gola. Srednji pet baše selekcije je ubrzo realizovao i drugi sedmerac za maksimalnih pet razlike.

Ipak, dvije greške u napadu našeg tima su Estonci iskoristili za dva brza gola, pa smo tri minute prije kraja imali vodstvo 21:18.