Počinje Evropsko prvenstvo u rukometu: Švedska brani titulu, BiH ide po historijsku prvu pobjedu

š

Kao i obično, početak godine je rezervisan za veliko rukometno takmičenje, a od danas pa sve do 28. januara u Njemačkoj ćemo gledati Evropsko prvenstvo na kojem će nastupiti i naša selekcija.
Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine će igrati u grupi E protiv selekcija Švedske, Nizozemske i Gruzije i tražit će historijsku prvu pobjedu na smotrama najboljih evropskih selekcija.

Na prethodna dva Eura naša selekcija je upisala sve poraze, a ove godine imat će priliku konačno upisati pobjedu s obzirom da je Gruzija protivnik "po mjeri".

Gruzijci imaju jednog elitnog igrača, 22-godišnjeg desnog beka Giorgija Tskhovrebadzea iz njemačkog Gummersbacha, te je realno da naša selekcija protiv njih ispiše historiju.

Što se tiče Nizozemaca, oni na Euro dolaze bez najveće zvijezde Kaya Smitsa, te će sve konce u svojim rukama imati dvojac Luc Steins-Dani Baijens.

Šveđani su branitelji titule i veliki favoriti da i ove godine odu do samog kraja. Imena poput Jima Gottfridsona, Hampusa Wannea, Daniela Petterssona, Albina Lagergrena, Erica Johanssona... su sama krema evropskog rukometa i malo je ekipa koje im mogu pomrsiti račune.

U prvom redu tu su Danci predvođeni Mikkelom Hansenom (36) koji je najavio da mu je ovo posljednje takmičenje u dresu Danske, a u pohod na posljednji Euro krenut će uz pomoć kolega iz bekovske linije Mathiasa Gidsela i Simona Pytlicka, te golmana Niklasa Landina Jacobsena.


Od ostalih favorita vrijedi izdvojiti Norvežane predvođene Sanderom Sagosenom, Francuze predvođene Dikom Memom, te Špance predvođene braćom Alexom i Danielom Dujshebaevom.

Hrvatska, Srbija i Slovenija bi trebali proći iz prve grupne faze, a za nešto više će im trebati dosta sreće. Sjeverna Makedonija, baš kao i Crna Gora i naša selekcija, se potajno nadaju plasmanu u drugi krug.

Što se tiče sistema takmičenja, prve dvije reprezentacije iz svake grupe prolaze dalje, a zatim će se formirati dvije nove grupe iz kojih će po dvije najbolje ekipe proći u polufinale.

Sve susrete možete gledati u programu Arena Sporta, a ovdje pogledajte raspored utakmica.