"Političari nas sada obasipaju čestitkama, a nisu izdvojili ni feninga za pripreme"

košarka
Bh. košarkaška reprezentacija pobijedila Švedsku i obezbijedila kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo

 

Nakon još jedne velike pobjede i uspjeha naših košarkašica nad Švedskom (82:63) oglasila su se junakinje koje su ispisale historiju bosanskohercegovačke košarke. Poslale su zajedničko pismo u kojem nisu štedile političare s najvišeg nivoa vlasti koji su požurili da čestitaju na uspjehu, a prethodno nisu izdvojili feninga za pripreme.

- Dragi naši navijači, prijatelji i sugrađani,

Prije svega vam se moramo zahvaliti na ogromnom broju poruka podrške koje ste nam slali dok smo se na Evropskom prvenstvu borile da ostvarimo što bolji rezultat za našu domovinu. Ne možete ni zamisliti koliko su nam značile te emocije kojima ste nas hranili, bili ste naša snaga u najtežim trenucima. Ovo što smo ostvarile poklanjamo svima vama u Bosni i Hercegovini, to je uspjeh svih nas. Zajednički, bez ikakvih podjela, kako i treba biti.

Kritika vlastima

Nažalost, ima i onih kojima ne možemo uzvratiti na lijepim riječima.

Bile smo zapanjene količinom čestitki političara s najviših nivoa vlasti, a koji prethodno nisu izdvojili ni feninga za naše pripreme. Da ne govorimo kako takođe od njih nismo dobile bilo kakvu nagradu za plasman na Eurobasket, kao ni za ulazak među najboljih osam ekipa Evrope. Raznih obećanja i inicijativa je bilo, ali očito je tek riječ o jeftinom populizmu, jer nikad nisu realizovana. Bez obzira koje bilo opravdanje za takav maćehinski tretman reprezentacije, nije u redu da političke poene na našem uspjehu grabe oni koji do jučer nisu htjeli ni da nas pogledaju.

Najveća nagrada

U tom smislu, želimo nešto reći i o spektakularnom dočeku koji se, kako čujemo, priprema za nas u Sarajevu. Nema potrebe za blještavilom i rasipanjem. Mi smo to shvatile po dolasku na pripreme u Fojnicu, gdje su nas stotine mališana dočekale s pjesmom i zastavama naše zemlje, kada je malo ko bio uz nas. Takav doček, prije samog Eurobasketa, pamtit ćemo dok smo žive. Takav doček želimo i u Sarajevu, ispred Vijećnice, jednostavan, ali emotivno bogat. Pjevat ćemo i radovati se. Ništa nam više ne treba. Imamo jedni druge, to je više nego dovoljno.

Novac koji ste namijenili našem spektakularnom dočeku željele bismo da poklonite košarkaškim klubovima i školama košarke u Bosni i Hercegovini, kako bismo sutra svi skupa mogli neke nove klince i klinceze gledati u dresu reprezentacije na evropskim i svjetskim prvenstvima.

To će biti najveća nagrada koju možemo dobiti, i mi i zemlja koju toliko volimo! - poručile su bh. košarkašice u zajedničkom pismu.