Halilović: Ponosan sam da sam na maratonu u New Yorku razvio zastavu BiH

Maraton u New Yorku spada među šest najtežih na svijetu, ali ni kao takav ne može proći bez učesnika iz Bosne i Hercegovine.

Bivši specijalac, Tuzlak Mirzet Halilović, kojeg ljubitelji ove naporne discipline znaju po nadimku Valter Valter, bio je jedan od trojice državljana naše zemlje koji su nastupili na ovom maratonu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Pored Halilovića na stazi u New Yorku bili su još Alina Abdurahmanović (3:38:05, lični rekord!) i Suad Suljić (4:55:32), koji su se našli među 52.000 takmičara iz cijelog svijeta.

Halilović nam se javio iz New Yorka nakon završetka maratona na kojem je istrčao svoj lični rekord (3:16:27 sata) na vrlo zahtjevnoj stazi, s dosta uspona. 

On je za Radiosarajevo.ba govorio o svom uspjehu, ali i svim izazovima kojiga u budućnosti očekuju. 

„Osjećam se ponosno što sam raširio zastavu BiH sa Alinom i Suadom u New Yorku. Presretan sam i upravo sam izašao s prijateljima iz svih država regiona da se družimo. Vrijeme je bilo odlično, a moj najbolji dosadašnji rezultat je bio  3:19:04, koji sam istručao u Berlinu, 24.  septembra 2017. godine. Ove godine za moju starosnu kategoriju (49 godina) da bi se kvalifikovao bilo je potrebno vrijeme od 3:25 sata istrčano u svijetu, da bi ga organizator svega nekoliko dana prije utrke pomjerio na 3:20 sata. na kraju sam od 52.000 takmičara uspio se plasirati na oko 2.000 mjesta", priča Halilović za Radiosarajevo.ba.

Kenijska atletičarka Mary Keitany i atletičar iz Etiopije Lelisa Desisa pobjednici su maratona koji je danas održan u New Yorku. Keitany je maratonsku utrku istrčala za dva sata, 22 minute i 48 sekundi, što je drugo najbolje vrijeme na Njujorškom maratonu.

"Maraton u New Yorku je jedan od Top šest maratona u svijetu, On ima šest mostova, a tokom maratona čak se osam kilometara trči na mostovima. Bilo je naporno, ali sam uspio izdržati", nastavlja Halilović.

 

Image

Za naš portal kaže da je do sada istrčao skoro 130 utrka u svijetu. 

"Iza sebe imam 30 maratona, 50 polumaratona. Ove godine sam završio Berlin i New York, još su mi ostali Boston, London, Chicago i Tokio. Bio sam još u Beču i Amsterdamu. Trčao sam utrke u cijelom regionu, od Sarajeva, preko Beograda do Zagreba. Govorim i o vertikalnim maratonima koji su također popularni", naglašava Halilović.

Bivši je pripadnik Specijalne policije BiH, a sada radi kao trener u AK "Rekreativac" iz Tuzle.

"Uživam trčati i maraton u New Yorku neće biti jedini u kojem sam oborio lični rekord. Napredujem svake godine i svake godine idem prema novim izazovima. U Bostonu ću ostati nekoliko dana i pozdravljam sve Bosance i Hercegovce širom svijeta, a posebno maratonce i sve one koji vole maraton", kazao je Halilović za Radiosarajevo.ba