"Ponuda Saudijaca tjerala mi je suze na oči, ali nisu mi dali da živim sa djecom"

.
Bivši engleski napadač priznaje

 

Mnogi su potrčali za novcem iz Saudijske Arabije, ali neki su ipak odustali od ove avanture, čak i ako su svjesni da su propustili životnu priliku.

Engleski napadač Troy Deeney otkrio je razloge zašto je prošlog ljeta odbio ponudu iz Saudijske Arabije, uvjeravajući se da nisu svi igrači koji su godinama igrali u Premier ligi "financijski orijentirani" za život.

"Prošlog ljeta ponuđena mi je svota koja mi je tjerala suze na oči, da igram u Saudijskoj ligi. Puno sam razmišljao o tome. S 35 godina to bi bio, komotno, najveći iznos koji sam ikada dobio. Bilo je vrlo primamljivo, ali imao sam svoje razloge zašto nisam prihavtio", poručio je Deeney pa je dodatno pojasnio:

"Još nisam u braku sa svojom partnericom i, zbog zakona koji vlada u Saudijskoj Arabiji, ne bi mi dopustili da živim u istoj kući sa njom i sa djecom. Nema iznimaka za profesionalne fudbalere. Moja djevojka i djeca bi vjerovatno morali živjeti u Dubaiju, a ja bih živio u Saudijskoj Arabiji".

Da igranje u Premier ligi nije financijski 'raj' uvjeravao je i Troy Deeney, ističući da mnogi igrači koji su tokom karijere igrali u tom prvenstvu nedugo nakon toga imaju problema.

"Nemojte misliti da su svi igrači Premier lige financijski orijentirani cijeli život. Mnogi imaju ozbiljne ovisnosti o kockanju ili se odluče na loša ulaganja. I da, može biti primamljivo igrati protiv Cristiana Ronalda, Benzeme ili Neymara. Ali dok se promjena ne dogodi za tako drugačiju zemlju nemoguće je znati hoćemo li se prilagoditi”, zaključio je.

Deeneyja mnogi pamte iz perioda kada je s Watfordom igrao u Premier ligi. Kasnije je prešao u Birmingham, potom Forest Green, ali se sa ovim engleskim niželigašem rastao početkom godine, odnsono prije nekoliko dana i sada je slobodan igrač.

U jednom trenutku je odlučio da prekine fudbalsku karijeru, baš kada je igrao za Watford, ali se potom vratio nekoliko mjeseci kasnije. U prošlosti je još igrao za Chelmsley, Walsall i Halesowen, redom engleske nižerazredne timove.

Zbog raznih izjava je Deeney u prošlosti dobijao medijski prostor, a posebno je sve oduševio kada je upitan 2019. godien šta misli o velikom pritisku koji osjećaju fudbaleri.

"Pravi pritisak je kad gledam svoju majku kako radi tri posla da bi osigurala pristojan obrok za Božić, ovo je samo fudbal. Bio sam povrijeđen tri mjeseca, tako je kako je, nastavit ću raditi i nikada se neću povući pred izazovom", rekao je Deeney, oduševivši tako javnost.

Iako je za većinu Saudijska Arabija obećana fudbalska zemlja, neki su se pokajali što su uopšte pristali da odu tamo. Jordan Henderson se odlučio vratiti, Karim Benzema je bio u sukobu sa svojim timom, a navodno je i Roberto Firmino spreman da se vrati u Evropu.

S druge strane, Cristiano Ronaldo uživa kao najplaćeniji igrač lige i tvrdi da je prvenstvo Saudijske Arabije trenutno jače i od prvenstva u Francuskoj.