Aiša Čerkez: Posao karate sutkinje mi se sviđa i tu pronalazim sebe

Mlada Hercegovka nositeljica je crnog pojasa 2. dan

Karate je jedan od najmasovnijih sportova u BiH, a od 2020. godine bit će i olimpijski sport. Mlada Hercegovka Aiša Čerkez pomoćna je trenerica Karate kluba ''Blagaj'', a odnedavno i federalna sutkinja ovog sporta. Ljubav prema karateu Aiša gaji još od djetinjstva, a sada joj je postao i način života, kako piše Avaz Sport.

 - Jednostavno kad sam otišla na prvi trening, karate je ušao u moju krv. Uvijek sam na kraju treninga jedva čekala idući. Nakon toliko godina, karate je moj način života i nadam se da će ostati tako i dalje - kaže Aiša Čerkez, studentica završne godine na Fakultetu prirodnoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti u Mostaru, smjer fizika i hemija.

Aiša je karate sutkinja već petu godinu, a uz to je i nositeljica crnog pojasa 2. dan, što malo koja žena na našim prostorima ima.

- Posao sutkinje mi se baš sviđa jer pronalazim sebe. Teško je donijeti pravu odluku, a, znate, kako god da presudite, uvijek ćete jednoj strani biti krivi. Moja parola je uvijek da sudim pravedno - naglašava Čerkez, kojoj je cilj da u narednom periodu položi za 3. dan i državnu sutkinju.

Iako djeluje u maloj sredini, Karate klub ''Blagaj'' veoma je uspješan.

- Želim da naši takmičari budu još uspješniji, kako na državnoj tako i na međunarodnoj sceni. BiH ima vrlo kvalitetne takmičare i sudije. Nadam se da će država i lokalna zajednica više ulagati u svoje najbolje karatiste. Nadam se da će BiH imati predstavnika u Japanu 2020. godine - ističe Čerkez.

Kada je van borilišta, Čerkez najviše vremena provodi uz svoje prijatelje, knjigu i pozorište.

- Najviše me odmaraju druženja s prijateljima. U životu je važno okrenuti se svome cilju i raditi na njemu. Vremena će trebati, ali put će se ukazati. Ja svakodnevno radim na svojim planovima. Ako ne radim, onda u sali trčim sama - otkriva naša sagovornica, koja mladima poručuje da što više vremena provode u sportu, jer donosi mnogo dobra.