Postao je "sedmica" kakvu traže još od Ronalda

.

EDINSON CAVANI je po mišljenju mnogih uglednih menadžera bio najgori transfer u Premiershipu prošlog ljeta. Djelovao je kao potez pun panike jer je posljednjeg dana prijelaznog roka u 34. godini doveden kao slobodan igrač. Iza sebe je imao sedam mjeseci bez utakmice, po dolasku na Old Trafford najprije je morao u izolaciju, a potpisao je ugovor samo do kraja ove sezone. Trebalo mu je sedam mjeseci da se pokaže kao pun pogodak.

Urugvajac je već produljio ugovor i Unitedov dres nosit će do lipnja 2022. godine. U 38 nastupa u svim natjecanjima zabio je 16 golova, a u Premiershipu zabija svakih 137 minuta po čemu je najbolji igrač u momčadi i šesti najbolji u cijelom prvenstvu.

"Sedmica" ima kultni značaj na Old Traffordu, rijetki su znali ponijeti takav teret

Trener Uniteda Ole Gunnar Solskjaer je još početkom travnja javno poručio da želi zadržati Cavanija koji se dugo dvoumio jer se želio vratiti u južnoamerički nogomet i tamo okončati karijeru. Ipak, ogromna podrška kluba i navijača natjerala ga je da povratak među svoju obitelj odgodi na još godinu dana. Svjestan je da ga u Unitedu žele vidjeti kako pred gledateljima vrši pritisak na protivnike, bodri suigrače i zabija golove. Navijači svakog kluba žude za takvim igračima, a posebno oni na Old Traffordu.

Uostalom, dio toga je već pokazao proteklog utorka u domaćem remiju protiv Fulhama (1:1) kada je pred 10 tisuća navijača postigao gol s 40 metara i razveselio publiku željnu nogometa i majstorskih poteza.

Cavanijev status u crvenom dijelu Manchestera još brže je porastao zbog njegovog broja na leđima. On nosi "sedmicu" koja u Unitedu ima poseban značaj. Ovaj broj nije vezan za određenu poziciju na terenu, nego za ulogu i status igrača. Od kultne Unitedove "sedmice" očekuje se da bude ključni igrač, glavna osovina oko koje se gradi momčad, a srce navijača s Old Trafforda lako se osvoji kada nogometaš pokaže da može nositi takvu odgovornost.

"Sedmicu" su nosili George Best, Bryan Robson, Eric Cantona, David Beckham i Cristiano Ronaldo, nogometaši koji su izgradili legendarni status u klubu. Kasnije se tražio igrač dostojan tog broja, a svoju sreću probali su Antonio Valencia, Michael Owen, Angel Di Maria, Memphis Depay i Alexis Sanchez. No, s tim teretom na leđima nijedan od ovih igrača nije ispunio očekivanja.

Prošle sezone čak nitko nije ni nosio dres s brojem sedam. U klubu su vjerojatno čekali na neko zvučno pojačanje s kojim će pokušati započeti novu eru. Stoga, ni Cavanijevo preuzimanje takve uloge nije dočekano s oduševljenjem među navijačima jer su se mnogi pitali je li igrač u 34. godini vrijedan takve uloge.

Proglasili su ga najgorim pojačanjem, a tijekom prvih mjeseci bilježio je pehove

Njegov transfer je ionako djelovao čudno. Premda je još u lipnju prošle godine bilo poznato da će Cavani kao slobodan igrač napustiti PSG, United ga je doveo tek 5. listopada, posljednjeg dana prijelaznog roka u Engleskoj, odnosno samo dan nakon bolnog poraza od Tottenhama na Old Traffordu od 6:1.

Po potpisu ugovora morao je u izolaciju zbog pravila o koronavirusu, a engleski mediji su objavili da će za jednu sezonu dobiti oko devet milijuna eura. Svi ovi podaci, uz njegovu starosnu dob, bili su razlog da ga ugledni menadžeri u anketi koju je radio The Athletic proglase najgorim pojačanjem u Premiershipu prošlog ljeta.

"Tajming, menadžeri, godine, plaća, sve. Ovo djeluje kao: Kako da prodamo još neke dresove u određenim dijelovima svijeta?" komentirao je jedan od menadžera za The Athletic.

Ipak, tu nije bio kraj problemima. Zbog izolacije nije odmah bio spreman za veću minutažu pa je kao starter zaigrao tek 24. studenog u pobjedi nad Bašakšehirom (4:1) u Ligi prvaka. Prvu utakmicu od početka u Premiershipu odigrao je tek 5. prosinca nakon čega je zbog blaže ozljede propustio tri susreta. U međuvremenu je stigao zabiti tri gola, od čega dva u velikom preokretu protiv Southamptona (3:2). Već tada se moglo naslutiti da će mnogo značiti Unitedu, ali još nitko u to nije mogao biti siguran.

Prvu cijelu utakmicu u prvenstvu odigrao je 29. prosinca i činilo se da konačno ulazi u formu, a onda ga je Nogometni savez Engleske suspendirao na tri susreta zbog "rasističkog ponašanja". Cavani je jednom prijatelju nakon pobjede nad Southamptonom putem Instagrama odgovorio na objavu s "Gracias Negrito", a prema pravilniku engleskog nogometnog saveza, ta poruka je diskriminirajuća i uvredljiva te je Urugvajac kažnjen.

U Unitedu su shvatili koliko im znači pa su strahovali čekajući njegovu odluku

Ova odluka izazvala je velike proteste u Urugvaju. Nogometni savez ove zemlje je pisao Englezima smatrajući da takvim potezom vrijeđaju njihovu kulturu, jer se izrazom "Negrito" u Latinskoj Americi obraćaju voljenoj osobi ili dragom prijatelju. No, Cavani je svejedno morao propustiti tri utakmice.

Tako je od moguće 22 utakmice po dolasku u United Cavani nastupio u njih 14 i to samo pet puta kao starter. U njima je stigao zabiti četiri gola i zabilježiti jednu asistenciju. Za igrača koji nosi Unitedovu "sedmicu", koji je u veljači proslavio 34. rođendan i čiji je ugovor težak devet milijuna eura istjecao ovog lipnja, to je bio loš učinak, točno u skladu s prognozama uglednih menadžera.

Međutim, kako je vrijeme prolazilo, u Unitedu su sve više osjetili Cavanijev utjecaj. Igrači poput Marcusa Rashforda su od početka bili sretni zbog njegovog dolaska jer su takvi karakteri neophodni u svlačionici koja želi postati pobjednička. Svojim radom na treninzima, odnosom prema suigračima i klubu Cavani je svima postao primjer. Usprkos činjenici da je najiskusniji i najtrofejniji igrač u ekipi, skromnošću i pružanjem podrške mlađim igračima zadivio je ljude u klubu.

Iz utakmice u utakmicu ulazio je u bolju formu, a najbolje izvedbe pružio je u travnju kada je u sedam utakmica u Premiershipu i Europa ligi zabio pet golova. Navijače je potpuno osvojio kada se u uzvratu protiv Rome sukobio s protivničkim igračima kako bi zaštitio 19-godišnjeg Masona Greenwooda. Uz sjajne igre na terenu upravo je to ono što u Unitedu žele vidjeti od svoje "sedmice".

Za kratko vrijeme postao je omiljen i na dobrom je putu da ostane upamćen kao najveća "sedmica" nakon Ronalda

Zato su u Unitedu strahovali sve do potpisa njegovog novog ugovora početkom svibnja. Cavani je dugo razmišljao o svom narednom koraku jer se nije najbolje osjećao tijekom lockdowna u Engleskoj. Nije mogao putovati svojoj obitelji i prijateljima niti su oni mogli dolaziti kod njega, a slabije poznavanje engleskog jezika spriječilo ga je da se lakše uklopi u novu sredinu. 

Plasman u finale Europa lige, drugo mjesto u Premiershipu, velika podrška Solskjaera, suigrača i navijača ostavili su pozitivan dojam na Cavanija koji sada zna da je na pravom mjestu. 

U klubu znaju da su konačno dobili igrača uz kojeg lakše i brže mogu graditi pobjednički mentalitet za kojim tragaju od odlaska Sir Alexa Fergusona. Pred Unitedom je burno ljeto u kojem moraju dovesti još barem jedno veliko ime, a u prvom redu spominju se Jadon Sancho i Harry Kane.

Eventualnim dolaskom Kanea, Cavani bi skoro sigurno izgubio mjesto u prvoj postavi, ali njegova uloga će svejedno ostati velika. On i nije doveden samo zbog učinka na terenu, nego i zbog utjecaja koji ostavlja na svlačionicu. Zato u Unitedu prilikom potpisa ugovora s Urugvajcem nije bilo presudno hoće li on biti prvi napadač naredne sezone, nego to što će se svi bolje osjećati ako on ostane.

Ako Solskjaer na kraju uspije stvoriti momčad koja osvaja trofeje, Cavani bi mogao ostati upamćen kao najveća "sedmica" nakon Ronalda, kao premosnica koja je odigrala veliku ulogu na tom putu. Ostaviti takav trag u tako kratkom periodu mogu samo velikani, a El Matador je upravo to.