Potpuni krah bh. nogometa u tri dana: Sve selekcije koje imamo su poražene

.

Kuda ide nogomet u BiH mogli bi se svi javno zapitati u ovim trenucima. Iako problemi datiraju još od ranije, čini se da smo u posljednja dva dana doživjeli potpuni krah i da je ugašena svaka nada da će uskoro biti bolje.

Sve bosanskohercegovačke nogometne selekcije poražene su od srijede do petka. Na teren su izlazile selekcije U-17, U-19, U-21 i seniori.

Da stvari budu gore, sve selekcije su igrale vrlo važne kvalifikacione mečeve, a uz dužno poštovanje prema njima, nijedna nije igrala protiv neke od nogometnih sila.

Naravno, najbolniji je poraz od Ukrajine kojeg su seniori doživjeli sinoć. Nakon katastrofalnih kvalifikacija za Euro, nastupili smo u baražu kojeg je osigurao smijenjeni selektor Ivaylo Petev, ali smo i tu poraženi od Ukrajine i tako nećemo biti među 24 selekcije na Evropskom prvenstvu, od njih pedesetak koliko se takmiči u kvalifikacijama.

Danas su svoj četvrti poraz u pet utakmica kvalifikacija doživjeli U-21 reprezentativci BiH. Nije to bio nesretan poraz izabranika Igora Jankovića, već nas je Slovenija razbila s 3:0 i pritom promašila penal pa je razlika mogla biti ubjedljivija.

U-21 selekcija je pretposljednja u grupi kvalifikacija, a kako bi katastrofa bila potpuna, posljednjeplasirani Kipar nas može prestići ukoliko slavi u zaostaloj utakmici.

Nije to sve, posebno težak dan bila je srijeda kada su dvije selekcije BiH doživjele poraze.

Riječ je o kadetima (U-17) i juniorima (U-19). Reprezentacija U-19 selektora Dubravka Orlovića poražena je od Izraela rezultatom 2:0 u prvom kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

S nekoliko sati razmaka, U-17 reprezentacija BiH doživjela je vrlo težak poraz od Poljske rezultatom 4:1. Nismo iskoristili ni to što se kvalifikacioni turnir igra u Ugljeviku i Etno selu Stanišići. Izabranici Admira Raščića su posljednji na tabeli nakon prvog kola.

Rezultati muških reprezentacija BiH u posljednja tri dana:

Seniori:

BiH - Ukrajina 1:2 (baraž za odlazak na Euro)

U-21:

Slovenija - BiH 3:0 (kvalifikacije za Euro)

U-19:

BiH - Izrael 0:2 (kvalifikacije za Euro)

U-17:

BiH - Poljska 1:4 (kvalifikacije za Euro)