Potrošio milion dolara na rođendansku zabavu da dobije ugovor s Adidasom, a sada živi kao kralj

.
Genijalan potez proslavljene NBA zvijezde

Arenas je najbolje dane svoje karijere proveo u dresu Washington Wizardsa za koje je igrao od 2003. do 2010. godine, te se istakao u jednog od najpopularnijih košarkaša u najboljoj košarkaškoj ligi na svijetu.

NBA košarkaši poznati su po tome da zarađuju veliki novac od svojih ugovora, a kada ste među onim najpopularnijim onda sponzori čekaju u redu kako bi ostvarili saradnju s vama.

Pored novca od ugovora s klubom košarkaši inkasiraju nevjerovatne sume od sponzorskih ugovora, a najbolji dokaz za to je Michael Jordan koji je u karijeri zaradio milione i milione i nakon što se oprostio od košarke i to sve zahvaljujući ugovoru s Nikeom.

Zbog toga košarkaši čekaju strpljivo na ponude ugovora za patike u kojima će nastupati, a obično biraju između Nikea i Adidasa koji su godinama unazad nudili najveći novac za saradnju.

Na meti ovih kompanija bio je svojevremeno i Arenas koji je na nevjerovatan način od Adidasa uspio da izvuče nevjerovatnu sumu novca za sponzorski ugovor.

Arenas je 2007. godine napravio rođendansku zabavu u koju je uložio milion dolara, te je pozvao 7.500 ljudi, ali je dobro znao da ako sve odigra kako treba zaradit će dosta više novca od uloženog.

"U tom trenutku bilo je dosta popularnijih igrača od mene u ligi. Bio sam u toku pregovora s Adidasom. Bio sam dva puta All Star igrač i imao sam ugovor od 100.000 dolara za patike, a oni su mi nudili 500.000 dolara po sezoni za novi ugovor. Rekao sam im 'Ne, ja vrijedim dva miliona dolara'. Rekli su mi da nisam dovoljno popularan i da će mi dati taj ugovor ako budem u početnoj petorci All Star utakmice. Tada su ljudi glasali ko će biti u petorci, a tada su na listi bili igrači protiv Dwayne Wadea, Vinca Cartera, Allena Iversona, LeBrona Jamesa...", počeo je Arenas i nastavio.

"Sjedio sam sedam dana i razmišljao šta da uradim. Mislio sam da je nemoguće pored tih imena da igram u početnoj petorci All Star utakmice. Odlučio sam da napravim rođendansku zabavu jer sam čuo da je mama Vincea Cartera često to radila kako bi njen sin bio još popularniji. Na zabavi je davala listiće na kojima su svi glasali za Cartera da bude dio All Stara i na taj način je pokazivala sponzorima koliko je on zapravo popularan iako možda i nije bio u tom trenutku".

"Rekao sam sebi da ću da uradim isti. Uložit ću novac, pozvati velike zvijezde i primamiti ljude da dođu i onda glasaju za mene na tom All Star izboru. Prvo su me odbili Lil Wayne i Jay Z, ali kada sam uspio dogovoriti da Puff Daddy dođe sve se preokrenulo".

"Svi su onda potvrdili dolazak i bilo je lako s takvim zvijezdama primamiti ljude da dođu. Uložio sam milion dolara u tu zabavu, ali sam znao da mogu dobiti mnogo više".

Arenas je tom zabavom uspio da ispuni svoj cilj. U glasanju za All Star bio je iza Cartera i bio mu je cilj da njega pretekne i pokaže Adidasu koliko je popularan.

"Imao sam 200.000 glasova manje od njega i preko noći sam ga prestigao nakon te zabave. Završio sam drugi u izboru na Istočnoj konferenciji i ispred je bio samo Dwayne Wade koji je godinu prije osvojio titulu s Miami Heatom", dodao je Arenas.

Na kraju je Adidas ponudio ovom košarkašu ugovor od dva miliona dolara po sezoni, ali je on ponovo povisio potražnju. Na kraju je uspio da ispregovara ugovor od čak pet miliona dolara po sezoni, te ga je potpisao na osam godina s Adidasom.

Ova zabava tada je bila glavna priča u Sjedinjenim Američkim Državama, ali malo ko je znao zašto ju je Arenas organizovao i kakav cilj je imao. Pokazao je da mu je ideja bila nevjerovatna te je potrošio milion dolara na sve to, a kasnije je zaradio 40 miliona dolara od ugovora s Adidasom.

Arenas je u NBA ligi igrao 12 godina, te je pored Washington Wizardsa još nastupao za Golden State Warriorse, Orlando Magic i Memphis Grizzliese. Karijeru je završio 2013. godine nakon epizode u Kini gdje je igrao za Shanghai Sharkse.