Poznati sportisti širom svijeta pružili podršku palestinskom narodu

Poznati sportisti
U centru pažnje svjetske javnosti ovih dana je novi oružani sukob u Izraelu i Palestini, a niz poznatih sportista je diglo svoj glas protiv novog vala napada na palestinski narod.

 

Poznati sportisti su putem društvenih mreža pružili podršku palestinskom narodu.

Izrael upotrebljava prekomjernu silu tokom višesedmičnih protesta u istočnom Jeruzalemu. Također, izraelske snage su prošle sedmice napale Palestince koji su se u miru okupili skandirajući protiv pokušaja da ih deložiraju iz njihovih kuća u naselju Sheikh Jarrah.

Image

Nogometaši Paul Pogba, Riyad Mahrez, Achraf Hakimi, Shkodran Mustafi i Moussa Marega su neki od svjetskih zvijezda koje su pružile podršku palestinskom narodu, a uz njih oglasili su se i slavni MMA borac Habib Nurmagomedov i naš košarkaš Jusuf Nurkić.

Image

Podsjetimo, u blizini džamije Al-Aqsa i na drugim područjima Jeruzalema policija je koristila šok bombe, gumene metke, suzavce i vodene topove kako bi odgovorila Palestincima koji su bacali kamenje, flaše i petarde tokom protesta.

Potom je Hamas raketirao Jerusalem, nakon čega je sukob eskalirao. Palestinske militantne skupine u Gazi ispalile su više od 200 raketa u pravcu Izraela, a njih sedam je direktno palo na pomenuto područje. Izrael je odgovorio s više od 130 udara na ono što je opisao kao "vojne ciljeve u Gazi". Vlasti u Gazi su izvijestile su o najmanje 22 smrti, među kojima je i devetero djece.