bingo novi 1000x100

Pravila prekršena, FIFA mora mijenjati rezultat jedne utakmice: Kako će sve uticati na Mundijal?

.

Koliko god to nastojala spriječiti izgleda da je nemoguće. I na Svjetskom prvenstvu u Kataru se dosta priča u suđenju i jasno je da FIFA ne može ništa uraditi po tom pitanju, tome svakako najviše kumuju neke nelogične sudijske pogreške. 

VAR tehnologija je vrlo često u upotrebi tokom Svjetskog prvenstva na kojem je viđeno niz kontroverznih odluka. Jedna od njih bi mogla dovesti do potpune promjene rezultata već odigrane utakmice.

Naime, Francuska se odlučila žaliti FIFA-i za poništeni gol Antoinea Grizemanna iz sudijske nadoknade duela protiv Tunisa i to poslije odluke VAR tehnologije.

Sudija Matthew Conger pozvan je da pogleda gol na monitoru pored terena dok su on i VAR tim utvrđivali je li tuniski defanzivac Montassar Talbi igrao "namjerno" kada je loptu uputio u Griezmannovu putanju.

Griezmann je bio u ofsajdu kada je Aurelien Tchouameni uputio centaršut poslije čega je gol napadača Atletico Madrida poništen.

Ipak, pravila fudbalske igre su prekršena ne zbog poništenog gola već zbog poteza sudije Congera jer je nakon priznatog gola dao znak da Tunižani krenu s centra, a zatim je odsvirao tri puta za kraj meča, pa tek onda otišao da gleda VAR monitor.

Naime, pravila nalažu da ukoliko je utakmica nastavljane sudija više ne može ići da gleda VAR osim u slučaju da je isključio pogrešnog igrača ili nije dosudio potencijalni prekršaj koji može rezultirati crvenim kartonom.

Da je sudija odmah svirao kraj onda ne bi bilo grešaka, međutim grešku je napravip što je dao znak da se utakmica može nastaviti.

Upravo iz tog razloga Francuzi su se odlučili žaliti pa se nadaju da će Griezmannov gol biti priznat te utakmica biti okončana rezultatom 1:1.

Taj rezultat i neće previše promijeniti situaciju u grupi D gdje je Francuska prema za sada priznatim rezultatima prošla dalje kao prva, a druga je bila Austrijala sa šest bodova.

U slučaju promjene rezultata sa meča Francuska - Tunis te registrovanjem rezultatom 1:1 onda bi Francuska imala 7, Australija 6, Tunis 2, a Danska bod. 

Sada je lopta prebačena na FIFA-u pa ostaje da se vidi da li će promijeniti rezultat već registrovane utakmice što bio vrlo vjerovatno bio prvi takav slučaj u historiji Svjetskih prvenstava.

Izvor: