Predsjednik FIFA zainteresovan za novi projekat: Hoćemo li ponovo gledati regionalnu ligu?

Lavina je krenula. Prvi čovjek FIFA poručio da bi u Holandiji i Belgiji,a možda i na prostoru bivše Jugoslavije trebalo pokrenuti zajedničko takmičenje.

Decenijama unazad mnogi fudbalski radnici sa prostora bivše SFR Jugoslavije vapili su za pokretanjem regionalne lige. Međutim, prepreka je bila UEFA, koja nije blagonaklono gledala na ovakva takmičenja, forsirajući nacionalna prvenstva. Međutim, stvar su počele da se mijenjaju, kontru UEFA udario je prvi čovjek FIFA Đani Infantino.

Italijan je poznat kao inovator, čovjek koji je povećao broj učesnika Mundijala, a sada je spreman za nove revolucionarne korake. Naravno, nije Infantino Balkan stavio u prvi plan, svjstan da je pitanje bezbjednosti na stadionima u utakmicama srpskih, hrvatskih i bosanskih klubova i dalje preozbiljna tema. U fokusu su zemlje Beneluksa, Holandija i Belgija, prenosi Kurir.

Moramo da imamo otvorenu diskusiju na ovu temu. Belgijanci i Holanđani su već razmatrali mogućnost da stvore ligu Beneluksa, a mi smo uvijek na te ideje, već 20 godina, odgovarali sa ne, jer smo se bazirali na nacionalne lige. Ali šta ako ovakve njihove ideje pomažu fudbalu? Možda su takva takmičenja spas i za Afriku, ne samo za Evropu. Mislim da je naša dužnost da pažljivo razmotrimo takve mogućnosti – poručio je Infantino.

Balkan ključa

Očigledno je pokrenuto novo poglavlje u svjetskom fudbalu. Valja ga ispratiti sa posebnom pažnjom, možda ćemo opet u dogledno vrijeme gledati utakmice Crvene zvezde i Partizana, sa Dinamom, Hajdukom, Sarajevom, Željezničarom, Olimpijom, Vardarom…