Preklinjali sudiju na poluvremenu da prekine utakmicu: Niko nije slavio pobjedu 41:1

ć

Madridska Marca je u velikom tekstu pokrenula polemiku o tome koji je smisao odigravanja fudbalskim utakmica ako završi ogromnim porazom jedne ekipe.


Povod za tekst bio je susret mlađih kategorija u drugoj ligi u španskoj Asturiji, gdje su klinci Gijon Industriala 41:1 pobijedili vršnjake Marina de Luancoa. Konačan rezultat mogao je biti puno porazniji za dječake Marina da su klinci Gijona igrali punom snagom. Štoviše, oni i njihov trener molili su sudiju već na poluvremenu da prekine susret.

“Za mene je to bila utakmica koju nisam htio igrati. Rotirali smo se, svi su igrali, ali nisam želio ovu utakmicu’‘, rekao je trener pobjedničke ekipe. Nakon 40 minuta od predviđenih 80, Gijon je imao 17:0 i njegovi su igrači tražili od sudije da prekine mučenje. Ovaj je to odbio.

Uzaludno molili suca da prekine agoniju
”Nažalost, ne mogu. Morate odigrati svih 80 minuta po propisima”, rekao je sudac, kojem se isto nije nastavljala utakmica. Odmah na početku drugog poluvremena u samo osam minuta igre Gijon je zabio još osam golova pa je kapiten ekipe opet prišao sudiji i tražio ga da svira kraj. “Hej, prekinite ovo. Oni ne mogu više igrati. Ne žele čak ni primiti loptu”, molio je bezuspješno.

Kad se jedan igrač Marina povrijedio, trener ekipe nije imao rezervu pa su igrači Gijona pristali igrati s deset igrača. Na kraju, kad je rezultat bio 41:1, momci iz Gijona pozdravili su svoje protivnike i navijali za njih.

Posebno je zanimljivo što je službeni rezultat utakmice glasio 6:1. Naime, u asturijskom savezu princip je da se maksimalna pobjeda, neovisno koliko ona bila visoka, upisuje kao pobjeda od najviše pet golova razlike. Tako u službenim statistikama stoji da je Marin de Luanco u 19 odigranih utakmica primio ”samo” 100 golova, no zapravo ih primio čak 366 (u prosjeku 19 golova po utakmici).