Prirodni fenomen: Atletičarki jedna noga duplo deblja od druge

.
Ne odustaje od sporta

 

Bez obzira što ima rijetko viđeni prirodni poremećaj ne odustaje od svog sna da ispiše stranice sportske historije.

Didi Okoh(19) je djevojka kojoj je jedna noga duplo deblja od druge i želi da postane vrhunskih paraolimpijac.

 

Kada je imala 13 godina dijagnostiricana joj je bolest zvana lymphedema, odnosno stanje kada se višak tekućine skuplja u tkvima i uzrokuje oticanje.

Do sada se suočavala sa zadirkivanjem i nepristojnim komentarima svojih vršanjaka, a kao mladu sportašicu odbili su je brojni treneri koji su se bojali suočavanja s rizikom od povreda.

 

Međutim, ova studentica prava i kriminalistike ne odustaje te je čvrsto odlučila da u budućnosti stigne na Paraolimpijske igre.

 

 

"Nakon što mi je dijagnosticiran ovaj poremećaj, bilo mi je jako teško s otocima jer sam bila tako umorna, a moja natečena noga me jako boljela."

"Treneri me također nisu htjeli trenirati jer sam imala velik rizik od povreda. Bilo je to teško vrijeme i morala sam prestati natjecati se u disciplinama na stazi i prijeći na bacanje kladiva tako da nije bilo toliko utjecaja na moje noge."

"Ali atletika je moja strast i nisam željela dopustiti da moje stanje kontrolira moj život. Sada sam u procesu razvrstavanja u paraolimpijca – bilo je nevjerovatno vratiti se i raditi ono što volim."

"Ljudi često stanu i bulje. To mi je smetalo kad sam bila mlađa, ali sada mislim da ljude treba samo educirati. Umjesto da se živciram, objasnim im."

Nakupljanja tečnost u njenim nogama ponekad može iscuriti iz kože zbog malih posjekotina ili ugriza.

 

 

"To može trajati danima, pa sam se već navikala na sve to", kaže mlada Britanka.

"Bilo bi ostvarenje sna takmičit se na Paraolimpijskim igrama, ali više od svega želim upotrijebiti svoju priču da pomognem drugima koji se možda bore sa svojim tijelom", poručila je ona.