Promjena pravila žrijeba Lige prvaka!

Već smo saznali četiri putnika u četvrtfinale Lige prvaka, a u sedmici pred nama ćemo saznati i preostala četiri.

Nakon što budu odigrani svi preostali revanš mečevi 1/8 finala Lige prvaka, kao i obično očekuje nas žrijeb parova za narednu fazu.

Međutim, žrijeb u Nyonu, 15. marta, bit će posljednji ove sezone za Ligu prvaka.

Sistem žrijeba je promijenjen, pa će tako 15. marta osim parova četvrtfinala biti održan žrijeb i za polufinale. Dakle, odmah nakon izvlačenja parova četvrtfinala klubovi (potencijalni pobjednici) će znati na koga idu u polufinalu.

Iz administrativnih razloga će žrijeb odrediti i domaćina u finalu.

Tako ćemo 15. marta saznati čitavav kostur takmičenja. Neće ovo biti prvi put da se ovakav sistem žrijeba koristi u Ligi prvaka. Žrijeb je posljednji put "odrađen" na ovaj način 2012. godine. Nakon toga se radio "razdvojeni" žrijeb, pa se posebno žrijebalo i polufinale.

U žrijebu u Nyonu neće biti ograničenja, tako da su mogući četvrtfinalni parovi timova iz iste zemlje.

Treba dodati i da se prve utakmice četvrtfinala igraju 9. i 10. aprila, dok će se revanši igrati 16. i 17. aprila. Prvi polufinalni mečevi će se igrati 30. aprila i 1. maja, a uzvrati 7. i 8. maja.

Finale je zakazano za 1. juni i igra se na stadionu Atletico Madrida - Wanda Metropolitano.

Podsjetimo, četvrtfinale su već izborili Ajax, Manchester United, Porto i Tottenham, dok su pred nama još četiri revanš meča 1/8 finala: Juventus - Atletico (0:2), Manchester City - Schalke (3:2), Barcelona - Lyon (0:0), Bayern - Liverpool (0:0).