Propast sporta u Sarajevu: Ugašen “Željo”?!

Nema više “Želje” koji je osvajao titule i koji je izrodio mnogobrojne košarkašice.

Jeste li možda i u jednom mediju što se zove sportski pročitali da se ŽKK Željezničar više ne takmiči u Ligi BiH da, faktički, ne postoji. Niste!

Jer dok se objavljuju kortea navijača, tekstovi o stranim sportistima i Kristini Mandarini u Sarajevu je nestalo “Želje”. Sportsko društvo je spalo samo na NK “Željezničar”. I to nikog očito nije briga.

Nema više “Želje” koji je osvajao titule i koji je izrodio mnogobrojne košarkašice. Nema i svi šute, a budžet Kantona Sarajevo milijarda i 55 miliona KM. Sportsko društvo se svelo na NK Željezničar i korteo.

Ništa bolje nije ni u Sportskom društvu Sarajevo. Da li ono egzistira? Ili je ostalo samo FK “Sarajevo”?

Kakva je situacija u USD “Bosna”. Tavori i preživljava. Košarkaši u A1 ligi, rukometaši u Prvoj ligi F BiH. I nikog briga što je KK Bosna bila prvak Evrope ili RK Bosna igrala u polufinalu Kupa pobjednika kupova.

Sarajevo se svelo na “bordo” i “plave”. Računa o bojama se vodi u svim segmentima čaršije podno Trebevića pa se može čuti neću da radim u preduzeću gdje će mi “hordaš” biti šef ili “manijak” poslodavac.

Jasno je da su NK “Željezničar” i FK “Sarajevo” klubovi svijetle tradicije, da imaju najviše navijača, da su najpopularniji… Ali, majka mu stara, zar se s milijardu i 55 miliona KM budžetskog fonda ne može isfinansirati rad Sportskih društava? Naravno u Sportska društva se najprije treba uputiti finansijska policija i budžetska inspekcija kako bi se utvrdio način trošenja ranijih donacija iz budžeta.

Ali Sarajevo bez Sportskih društava “Željezničar”, “Sarajevo”, “Bosna”… neće više biti ono pravo olimpijsko.