Prosinečki objasnio zašto nije pozvao Hajrovića i dao mu optimističnu poruku

Naredne nedjelje, 26. augusta, navršit će se tačno 20 godina od Dinamovog prvog ulaska u grupu Lige prvaka!

Maksimirski klub tada je nosio ime Croatia, a u play-offu za ulazak u elitu Plavi su eliminisali škotski Celtic. U prvoj utakmici, u Glasgowu, bilo je 1:0 za domaćina, no taj je rezultat bio je suprotan viđenome na terenu.

Zagrepčani su bili bolji, pogodili su i dvije stative, ali Celtic se uspio odbraniti i iz 11-erca zabiti gol za minimalnu prednost uoči revanša. A taj revanš je bio jedan od najljepših fudbalskih dana u Zagrebu - Plavi su slavili 3:0 i ušli u Ligu prvaka! Cijela je ekipa igrala sjajno, no Robert Prosinečki i Silvio Marić doveli su Dinamo u prestižno takmičenja.

Naš aktuelni selektor postigao je dva gola, a Marić jedan, podsjećaju Sportske novosti.

"Ljutiti smo u Glasgowu ušli u svlačionicu. Bili smo bolji, a izgubili smo utakmicu! Istuširali smo se i zarekli jedan drugome da u Maksimiru Celtic mora pasti. Bili smo strahovito samouvjereni i jedva smo čekali revanš. Osjećali smo da smo već u Glasgowu propustili veliku šansu, ali to nas nije nimalo poremetilo, bili smo prepuni optimizma",  sjeća se selektor Zmajeva tih krasnih igračkih dana.

Ovo ljeto po mnogo čemu podsjeća na 1998. godinu. Hrvatska je ovoga ljeta dohvatila srebro na SP-u, a Dinamo je opet u prilici plasirati se u grupu Lige prvaka. Kakve su šanse plavih protiv Young Boysa?

"Nisam baš gledao Švicarce, ali ako su ostavili Basel iza sebe 15 bodova, onda su sigurno dobri. 
Čitam da je ekipa na okupu već nekoliko godina i sigurno ih treba respektirati", kazao je 
Prosinečki o večerašnjem rivalu Modrih, dodavši:

Jako mi se svidjelo drugo poluvrijeme Dinama protiv Astane, koja uopće nije loša. Dinamo se čini dobro posložen i vjerujem da se može plasirati u grupu Lige prvaka, iako je velik rezultat već ostvaren plasmanom u grupu Evropske lige".

U Dinamovoj svlačionici su Amer Gojak, Armin Hodžić i Izet Hajrović, igrači koji su kandidati za reprezentaciju BiH.

"Gojak je sad pozvan u mladu reprezentaciju, koja ima šanse za plasman na EP. 
Njegov je potencijal velik. Hodžić ne igra previše, ali zabija gotovo svaki put kad zaigra 
i to me veseli. 
Hajrovića ovaj put nisam zvao, ali sigurno ću ga nastaviti pratiti", kaže Prosinečki.