Proslavljeni Turčin u Premiershipu pušio 20 cigareta dnevno, dim se širio čak i na poluvremenu

20cg
Nekadašnji turski reprezentativac i nogometaš Blackburna Tugay Kerimoglu pušio je 20 cigareta dnevno i igrao u Premiershipu, tvrdi njegov tadašnji saigrač Matt Jansen.

Proslavljeni turski nogometaš čak osam godina igrao je u dresu Blackburna i u Premiershipu ostavio je veliki trag. Upisao je više od 230 nastupa i postao je jedna od najvećih legendi kluba u očima navijača.

Tugayev saigrač iz tog perioda, Matt Jansen, u razgovoru za The Athletic otkrio je zanimljiv detalj, a to je da je Turčin bio strastveni pušač.

"Nije imao brzinu niti mnogo snage. Jedva je pričao pokoju riječ engleskog. Pušio je kao 'dimnjak', najmanje 20 cigareta dnevno, ali kakav je to igrač bio", rekao je Jansen.

Tugaya je Jansen opisao kao najinteligentnijeg igrača s kojim je igrao tokom kompletne karijere.

"Bio je nevjerovatan čitač igre. Imao je sjajnu viziju, kakvu nisam nigdje vidio u svojoj karijeri", dodao je Jansen.

Engleski nogometaš je otkrio i da je Tugay pušio čak na poluvremenima utakmica u Premiershipu.

"On je reinkarnirao igrače iz vremena kada su jednostavno živjeli život kako su željeli, bez obzira na profesionalnu karijeru. Nije bilo načina da se Tugayu kaže da prestane pušiti. Osjetio se na duhan u svlačionici, a onda bi trčao 45 minuta. Tada bi opet zapalio cigaretu na poluvremenu. Sjećam se da je Graeme Souness tražio po svlačionici Tugaya, a onda smo vidjeli krugove dima kako izlaze iz toaleta. To ne bi mogao svako, ali Tugay jeste definitivno", dodao je nekadašnji mladi reprezentativac Engleske.

Već i ranije su bivši saigrači pričali o neobičnom stilu života Turčina za jednog nogometaša. Tako je Aaron Mokoena tvrdio da bi Tugay Kerimoglu napravio još bolju karijeru da je živio zdraviji život.