Prva djevojka u hidžabu zaigrala na Grand Slam turniru: Svi su mi govorili da je nemoguće

.
Termometar u Melbourn Parku pokazao je 32 stepena u hladu. Mora da je bilo još toplije na žarkom suncu, ali Iranka Meshkatolzahra Safi (17) nije previše marila za to. Meč drugog kola Australian Opena juniorki odigrala je gotovo potpuno pokrivena.

Iranka je ušla na turnir sa maramom, dugim rukavima, dugim crnim helankama i suknjom, ali nije imala šanse protiv Belgijanke Sofije Kostulas (16) i poražena je sa 2:0 u setovima (6:0, 6:2.

 

Ipak, Safi je već privukla više pažnje nego ostale učesnice, a zalaže se za novu generaciju Iranki koje više ne dozvoljavaju da im se govori šta treba, a šta ne treba da rade.

 

"Svi su mi govorili da je nemoguće igrati Grand Slam turnir i da to nikada neću uraditi", kaže ona.

Ali uspjela je i to je njena poruka svim ostalim koji imaju snove:

"Ne odustaj od svojih snova! Ne slušajte nikoga ko to kaže. U nekom trenutku sam jednostavno prestala da govorim bilo kome šta namjeravam i samo sam trenirala", rekla je ona za The National.

 

Zahvaljujući svojoj upornosti, stigla je do Melbourna, uprkos teškim uslovima za trening u Teheranu, bez ikakvih sponzora i činjenici da Irancima teško izdaju vize za druge države.

 

Ali, Safi je postala prva Iranka koja je pobijedila u meču na velikom turniru. U prvom kolu je savladala Anju Nayar iz Australije rezultatom 6:4, 6:3.

Ipak, najveće pitanje je smeta li joj vrućina zbog njezinog načina odijevanja.

"Volim sunce, ali ne toliko kao ovdje. Ali, navikla sam da igram sa hidžabom od svoje devete godine, na bilo kojoj turneji, po svakom vremenu. I ja ću to nastaviti da radim. To je dio mene", rekla je pokrivena muslimanka iz Irana.

 

Inače, Safi se ozbiljije počela baviti tenisom nakon što je kao curica gledala Rafaela Nadala koji je inspirisao da počne trenirati. Priznaje da voli i Cristiana Ronalda, a uskoro se nada debiju i na seniorskim Grand Slam turnirima.