Prvak svijeta sinoć je zaradio pravo bogatstvo, no koliko je to u poređenju s prvim šampionom

.
Svjetsko prvenstvo u pikadu završeno je sinoć i širom svijeta to je najpraćeniji ikad događaj u ovom sportu, a samom popularizacijom pikada nagrade za šampione su se povećavale enormnom brzinom.

Luke Humphries je ostvario najveći uspjeh karijere osvojivši titulu prvaka svijeta u Londonu pobjedom nad 16-godišnjom senzacijom Lukeom Littlerom.

Za pobjednike i finalistu osigurane su impresivne novčane nagrade. Humphries je za osvajanje titule svjetskog prvaka zaradio 580.000 eura, što je neuporedivo više u odnosu na cijelu zaradu tokom karijere.

S druge strane, tinejdžer i školarac Luke Littler inkasirao je 290.000 eura. To je dovoljan demant svima koji tvrde da to nije sport, već obična zanimacija i samo zabava.

No, najimpresivnije je to koliko je sport napredovao i u smislu zarade najboljih igrača svijeta. Prvo WDC Svjetsko prvenstvo u pikadu održano je 1994. godine u Essexu.

Tom prilikom Dennis Priestley je postao šampion savladavši Phila Taylora rezultatom 6:1 u finalu. Uslijedile su godine Taylorove dominacije pa tako nakon tog meča nije izgbuio na svjetskim prvenstvima sve do 2003. godine.

Iako je Priestley postao prvi svjetski prvak u historiji pikada, zaradio je samo 18.500 eura, što je neuporedivo s današnjom zaradom. Sport se brzo razvio, postao popularan i komercijalan i očekivano je što danas zvijezde u pikadu zarađuju bogatstvo na turnirima.

 

Foto:Twitter