Prvi put u Mostaru se takmičilo u preplivavanju Neretve ispod Starog mosta

.

Prvi put u Mostaru plivači se danas takmiče u preplivavanju Neretve ispod Starog mosta, a učešće je uzelo osam dječaka i djevojčica iz mostarskih klubova.

Ovaj događaj počeo je u 13 sati i izazvao interes građana i turista grada na Neretvi koji sa velikim zanimanjem prate mlade mostarske plivačke nade iz plivačkih klubova "Velež" i "Mostari" iz kojih se takmiči po petero djece.

Svi su uzbuđeni i imaju cilj pobijediti, jer je to u sportskom duhu, ali ono što je najvažnije, kako su nam kazali, jeste da učestvuju u događaju koji se po prvi put održava u njihovom gradu.

Iz organizacijskog odbora Kluba skakača u vodu Mostari ističu da ovo nije klasično takmičenje jer se radi o dječacima i djevojčicama različitih uzrasta i fizičke spremnosti, a cilj ovog događaja kako naglašavaju je da se djeca vrate na Neretvu, te u organizaciji ovog događaja učestvuju i Sportski savez Grada Mostara i Univerzitet "Džemal Bijedić".

Ove godine u sklopu manifestacije tradicionalnih skokova sa Starog mosta organizovano je više sadržaja, među kojima su jučer uz tavla turnir održani juniorski skokovi sa skakaonice Duradžik i takmičenje u tradicionalnoj šlaufijadi koja je na Neretvu vraćena nakon deset godina.

Predsjednik Kluba skakača u vodu "Mostari" Lorens Listo je za naš portal kazao da se počinje intenzivnije raditi na promociji skokova, širenju manifestacije ali prije svega i na odgoju mladih generacija koje će čuvati tradiciju.

"Preplivavanje Neretve ispod Starog mosta po prvi put se organizuje, jer imamo dvije mostarske takmičarke na olimpijadi, imamo vrhunske plivače u Mostaru, među najboljim u Evropi, a većina nikad nije preplivala Neretvu. Zato želimo da zavole Neretvu, da preplivavaju i takmiče se svi, dječaci i djevojčice iz čitavog Mostara, svih vjera i nacija i druže se skupa ispod Starog mosta", rekao je Listo za Klix.ba.

Ističe da se intenzivnije počinje raditi i sa školom skokova koja će se održavati zimi i ljeti, te planiraju u saradnji sa Red Bullom praviti nove skakonice kakve neće biti na ovom području Evrope i sastojat će se od 5, 10 i 15 metara.

"Sve usmjeravamo na mlade snage i na školu skokova kroz koju ćemo promovisati naš grad u najboljem svjetlu. Dovodit ćemo plivače da preplivavaju, radit ćemo razne manifestacije. Cilj nam je da napravimo čitav festival od pet ili deset dana i da skokovi budu šlag na kraju", kazao je za naš portal predsjednik Kluba skakaču vodu Mostari.

Tradicionalni 455. skokovi sa Starog mosta u Mostaru koji su centralni događaj počinju u 16 sati, a stara gradska jezgra od ranih jutarnjih sati je prepuna domaćih i stranih turista koji će uživati u spektaklu zbog kojeg je Mostar danas u središtu BiH i šire regije.