PSG, Bajern Minhen i Borusija Dortmund odbili da se priključe Superligi

.
Učešće potvrdilo 12 velikana

Dvanaest bogatih evropskih klubova postiglo je u kasno u nedjelju dogovor o osnivanju Superlige, novog nogometnog takmičenja u kojem bi sudjelovalo 20 klubova.

 

U Superligi bi sudjelovali španski Real Madrid, Barcelona i Atletiko Madrid, zatim engleski Arsenal, Čelsi, Totenhem, Liverpul, Mančester siti i Mančester junajted, te talijanski Juventus, Milan i Inter. 

 

Oni su pozvali PSG, Bajern Minhen i Borusiju Dortmund da im se priključe, ali ta tri kluba su ih odbila, prenosi Hina.

 

Ligom bi upravljalo 15 osnivača (klubova), koji bi imali zagarantirano mjesto u Superligi. Još pet klubova bi se kvalificiralo za tu ligu temeljem rezultata u nacionalnim prvenstvima.

 

Utakmice bi se igrale tokom sedmice, a klubovi bi vikendom nastupali u svojim nacionalnim prvenstvima. Sezona bi počinjala u avgustu te bi klubovi bili podijeljeni u dvije grupe po 10 ekipa. U ligaškom dijelu svaka bi ekipa odigrala 18 utakmica, a onda bi po tri najbolje iz obje grupe ušle direktno u četvrtfinale. 

 

Njima bi se kroz doigravanje priključile još dvije ekipe koje su u ligaškom dijelu završile na četvrtom i petom mjestu. U nokaut fazi igrale bi se dvije utakmice, kući i u gostima, a finalni susret bio bi na neutralnom terenu.