Zvanične odluke LFP-a: PSG prvak, debitant u Ligi prvaka, Lyon najveći gubitnik!

PSG
Fudbalska sezona u Francuskoj je završena za zelenim stolom. Poslije višesatnog zasijedanja donesene su zvanične odluke o plasmanu za ovu sezonu.

Čelnici FS saveza su prilikom donošenja odluke u obzir uzeli broj osvojenih bodova na osnovu odigranih utakmica. Tako je titula prvaka pripala PSG-u. Parižani su po deveti put u klupskoj historiji postali prvaci.

Direktan plasman u Ligu prvaka izborio je i Marseille. Debitant u elitnom takmičenju bit će Rennes, koji će kao trećeplasirani tim morati u kvalifikacije.

Kako se finala Kupa i Lige kupa ne mogu odigrati to znači da će u Europa ligu Lille, Reims i Nice. Tako je najveći gubitnik ovom odlukom ostao Lyon koji će nakon 24 godine ostati bez utakmica u eurokupovima.

Popularni Lavovi posljednji put u Evropi nisu igrali u sezoni 1996/97. Od tada su redovno nastupali u Ligi prvaka ili Europa ligi, međutim sljedeće sezone to neće biti slučaj.

U niži rang su ispali Amiens i Toulouse, dok su promociju iz Ligue 2 izborili Lorient i Lens. Ukidanjem play-outa najviše je profitirao Nimes našeg Harisa Duljevića koji će i sljedeće sezone biti u društvu najbol