Puna Grbavica i sudar vječitih!

Utakmicama sedmog kola nastavlja se takmičenje u okviru Premijer lige BiH, a poslastica kola je svakako vječiti derbi, duel gradskih rivala Željezničara i Sarajeva.

Meč na Grbavici počinje u 20:00 sati, za samu utakmicu vlada veliko interesovanje, pa se s pravom na stadionu Željezničara očekuje i sjajna posjeta.

Kao i svaki put do sada, i ovaj derbi je teško progonozirati.

Duel je ovo dvije prvoplasirane ekipe PL BiH nakon šest odigranih kola. FK Sarajevo je na liderskoj poziciji, dok je Željezničar trenutno drugi sa dva boda manje (12) u odnosu na vječitog rivala.

Željezničar u derbi ulazi nakon dva vezana remija (Sloboda, Široki), dok je bordo tim u srijedu, u zaostaloj utakmici 4. kola protiv Širokog, takđer remizirao.

Činjenica da je Sarajevo igralo utakmicu u srijedu ide na ruku Željezničaru s obzirom da bi umor mogao biti važan faktor kada je izvedba bordo tima u pitanju, tim više zbog velikih problema koje Musemić ima već neko vrijeme zbog povrijeđenih igrača.

Domaći teren i problemi Sarajeva sa povredama uticali su na to da mnogi Plave sa Grbavice proglase favoritima u prvom gradskom derbiju sezone - piše Sportsport.ba.

I kladionice su jučer favorizovale Željezničar, istina tek "blago". Danas su međutim kvote na pobjedu Željezničara i Sarajeva u kladionici MOZZART identične - 2.70!

Sa dijelom javnosti i kladionicama se složio i trener Sarajeva Husref Musemić koji je ulogu favorita prepustio ekipi sa Grbavice.

"Dosta toga je ispričano. Sigurno je da će biti dobar ambijent, pravi fudbalski. Imat ćemo sve preduslove za dobar meč. Mi smo možda malo više mečeva igrali nego oni u posljednje vrijeme. Prepuštamo ulogu favoritia Želji jer je domaćin, ali taj domaći teren ne igra veliku ulogu na derbiju. Što se tiče igračkog kadra, on je bolji nego ranije...", istakao je jučer Musemić, pa se osvrnuo i na igrače Želje od kojih njegovom timu prijeti najveća opasnost:

"Željo je sigurno silno motivisan da nam se revanšira za posljednji derbi. Ramović, Veselinović, stariji Zec, to su igrači koji su nam najveća opasnost, ali ne mora to ništa značiti."

Musemićevo svjesno prepuštanje uloge favorita Želji u plavom taboru su vidjeli kao "klopku", o čemu je jučer kratko govorio Amar Osim.

"Mi smo veliki klub, igramo na svom stadionu i to je jedna priča, a druga je da igramo protiv prvaka. Tabela jasno pokazuje ko je ispred koga. Sve što nam da Musemić mi ćemo preuzeti, ali ne bih se složio s tom konstatacijom", rekao je Osim na pitanje novinara kako gleda na to da je Husref Musemić jutros rekao da Željezničaru sutra prepušta ulogu favorita, što baš i nije često u derbijima.

"Znamo i mi baciti šuplju, ali nećemo upasti u tu klopku", dodao je Osim uz osmijeh.

Za kraj treba ponoviti da se na Grbavici danas očekuje sjajan ambijent. Domaći igrači i navijači su silno motivisani, pa su tako zaljubljenici u Plavu boju jučer bili i na treningu svoje ekipe kako bi dali dodatni "vjetar u leđa" Osimovim izabranicima. Još jučer je Željezničar saopštio da je prodao oko 6500 ulaznica za meč, dok je Sarajevo već rasprodalo sve ulaznice namijenjene bordo navijačima - njih 1573.

Osim duela Željezničara i Sarajeva danas se igraju i utakmice Mladost - Zrinjski, Velež - Radnik, Zvijezda 09 - Široki, te tuzlanski gradski derbi, Tuzla City - Sloboda.