Punih 66 godina konjičkog sporta u Velikoj Kladuši

Koni

Jahanje i konjički sport su se nekada smatrali viteškim disciplinama i bili su privilegija prinčeva, a  danas interes za konjički sport postoji uglavnom u onim sredinama gdje se to veže za tradiciju. Kroz burnu historiju na ovim prostorima, oduvijek je postojala neraskidiva veza između Krajišnika i konja, kao jedne od najljepših i najplemenitijih životinja. Nekada se bogatstvo i snaga  ponosnih Krajišnika cijenila po tome kakvog konja imaš u štali.

Kad je u pitanju sama Velika Kladuša, nije slučajno da je na zvaničnom grbu općine slika konja, koja na neki način ilustrira ono što je rečeno. Jedan od simbola općine je i Konjički klub „Krajišnik“ koji je osnovan daleke 1954. godine i spada u red najpoznatijih konjičkih klubova u BIH, kao i na prostoru bivše zajedničke države.

„Konjički klub Krajišnik je u svojoj dugoj i bogatoj historiji ostvarivao odlične rezultate, a grla koja su sedamdesetih i osamdesetih godina pronijela slavu kluba bili su Park, Ljutica, Fantom i mnoga druga. Po pričanju starijih ljubitelja konjičkog sporta u ta vremena trke su bile pravi praznik u gradu i na njima je prisustvovalo i po desetak hiljada gledalaca“, rekao nam je Aladin Ćerimović, predsjednik Konjičkog kluba Krajišnik.

U historiji dugoj 66 godina Konjički klub je imao svoje uspone i padove. Pored zlatnih sedamdesetih i osamdesetih godina, klub je odlične rezultate ostvarivao i 2008. i 2009. godine kada su grla ovog kluba osvojila sve značajnije nagrade na prostoru BIH i Hrvatske. Nakon ovog perioda, slijedilo je nekoliko teških godina za sami klub, čak je prijetilo i njegovo gašenje.

„Na čelo kluba sam došao 2017. godine i klub je bio u izuzetno teškom stanju, zahvaljujući općini i ljubiteljima konjičkog sporta uspjeli smo konsolidirati stanje. Trenutno imamo osam trkačkih grla u vlasništvu kluba a tu je i jedno grlo u vlasništvu privatnog lica. Od svih njih  posebno bi izdvojio grlo Ornament, za kojeg bi rekao da je možda i najbolji takmičarski konj na ovim prostorima“, istakao je Ćerimović.

U klubu trenutno rade i dva trenera, a ono što smo zatekli jesu  radovi na vanjskom i unutrašnjom prostoru sjedišta kluba. Naima u toku su radovi na otvaranju restorana, napravljena je igraonica za djecu a posebna atrakcija je konj pony koji će služiti za rekreativno jahanje mališana i sa svim ovim obogaćuju se sadržaji ovog  sportskog kolektiva.

Kad je u pitanju financiranje kluba, kako nam je rekao Ćerimović, pored sredstava koje klub dobija od Sportskog saveza, tu su i donacije od firmi kao i grantovska sredstva, koje je za ovu godinu  u iznosu od 50.000 KM obezbijedila Vlada USK.

Dobili smo informaciju da grla KK „Krajišnik“ 31. maja imaju prvi ovogodišnji nastup u Šapcu, a kako nam je rekao predsjednik kluba , na utrci će nastupiti 6 velikokladuških grla od kojih se očekuje dobar nastup i osvajanje neke od nagrada.

Za sami kraj treba napomenuti da se i ove godine na velikokladuškom hipodromu  u organizaciji  kluba planiraju održati tradicionalne konjičke utrke, a po kalendaru bi to trebalo biti krajem juna i početkom septembra.