Putin: Ženski sport bi mogao nestati ako se muškarcima dopusti da se izjašnjavaju kao žene

.

Brojne poznate osobe iz svijeta sporta podržale su ruskog predsjednika Vladimira Putina nakon što je upozorio da je ženski sport ugrožen zbog trenutnih pravila o transrodnim sportistima

Debata oko transrodnih sportista veoma je aktuelna u svijetu, nakon što je prema smjednicima Međunarodnog olimpijskog komiteta, objavljene u novembru, dopušteno transrodnim sportistima da se takmiče protiv suparnica rođenih kao žene i to bez smanjenja nivoa testosterona.

Borci za ljudska prava tvrde da bi sportisti trebali imati slobodu da se takmiče pod spolom s kojim se identificiraju, dok kritičari kažu da su trenutna pravila nepravedna.

Na svojoj godišnjoj konferenciji za medije ruski predsjednik Putin je rekao da je zabrinut da bi ženski sport mogao nestati ako se muškarcima dopusti da se izjašnjavaju kao žene.

Čini se da se Putin osvrnuo na Laurel Hubbard, dizačicu tegova koja je kao transrodna takmičarka učestvovala na Olimpijskim igrama u Tokiju.

"Muškarac se izjašnjava kao žena i takmiči se u dizanju tegova, recimo, ili nekom drugom sportu. Ženski sport će prestati postojati. Mora postojati neka vrsta zdravog razuma. Podržavam tradicionalni pristup, gdje je muškarac muškarac, a žena žena. Mama je mama, a tata je tata", kazao je Putin.

Foto: Sputnik