Revolucija Franka Lamparda, Chelsea je opet u modi

werner
Leipzig je u srijedu odigrao 2:2 kod kuće protiv Fortune iz Dizeldorfa, a drugi pogodak djelo je jednog od najboljih centarfora u Evropi danas, Time Wernera.

Već u četvrtak ujutro potvrđeno je ono što se danima unazad špekulisalo, Timo Werner je novi fudbaler Chelsea FC što je potvrđeno na zvaničnom web sajtu plavaca. Werner će ostati u Leipzigu kako bi završio sezonu u Bundesligi u kojoj su preostala još dva kola, a odmah nakon toga preseliće u London. To znači da neće biti u timu Leipziga koji će krajem augusta u Lisabonu igrati završni turnir Lige prvaka. Werner će u preostala dva kola Bundeslige pokušati popraviti već ionako sjajnu statistiku ove sezone. U 43 utakmice u svim takmičenjima učestvovao je u 45 golova svog tima, na način da je bio strijelac 32 puta, a asistent 13 puta.

Werner bi Chelseaju trebao donijeti onu ubojitost u kaznenom prostoru koja nedostaje vjerovatno još od Didiera Drogbe. Iako je u martu napunio 24 godine, radi se o igraču koji ima ogromno iskustvo. Bundesligu je počeo igrati već sa 17 godina, a u novembru je postao najmlađi igrač u historiji tog takmičenja koji je odigrao 200 utakmica. Već je i redovan reprezentativac Njemačke za koju je u 29 nastupa postigao 11 golova. Wernera su htjeli dovesti neki od najvećih klubova u Evropi ali on je izabrao projekat koji su mu predstavili Frank Lampard i sportski direktor Chelseaja, Petr Čech. Chelsea je aktivirao otkupnu klauzulu koja je iznosila 60 miliona eura, a Werner će na ime petogodišnjeg ugovora zaraditi 50 miliona eura kroz plate.

Chelsea je još ranije kaparisao fantastičnog Hakima Ziyecha iz Ajaxa i potvrdio zaokret u poslovanju u odnosu na neke ranije godine. Sada je to mlada i potentna ekipa, sa mladim i ambicioznim menadžerom koji je usput i legenda kluba, i sa ogromnim potencijalom. Čini se da je ona Fifina zabrana transfera pred početak prošle sezone bila nešto najbolje što je moglo da se desi Chelseaju.

Pogodili su sa imenovanjem Lamparda na mjesto menadžera, a on je razigrao mlade igrače poput Abrahama, Mounta, Hadson-Odoia i Jamesa. Ne treba zaboraviti ni Kristijana Pulišića, ali i one nešto iskusnije poput Kantea, Jorginha i Kovačića koji je igrao odlično u posljednje vrijeme. U Londonu vjerovatno neće stati na ovome, traži se lijevi bek a prve opcije su Tagliafico iz Ajaxa i Chilwell iz Leicestera.

Stidljivo se priča i o Kai Havertzu, najtalentovanijem mladom fudbaleru Njemačke koji igra fantastično u Leverkusenu i za koga se otima bukvalno pola Evrope. Možda još uvijek nije tim trenutno konkurentan Liverpoolu i Mancester Cityju, ali Chelsea je definitivno na pravom putu da to opet postane.