Rođen je u BiH, igra za komšije, a sada će u Feneru biti glavna konkurencija Edinu Džeki

.
Turski velikani poput Fenerbahčea, Galatasarayja i Bešiktaša posljednjih godina postali su mamac za velika fudbalska imena, pa mnoge zvijezde odlaze na Bosfor gdje imaju i velike izazove, lijepa mjesta boravka i fanatične i strastvene navijače iza sebe.

Sve to je namamilo i Edina Džeku da prošlog ljeta napusti Inter i potpiše za Fenerbahče. Tu je došao i Dušan Tadić iz Ajaxa, Dominik Livaković iz Dinama, Cengiz Under iz Marseilla ili Fred iz Manchester Uniteda. U Galati imaju Driesa Mertensa, Maura Icardija, Wilfrieda Zahu, Davinsona Sancheza, dok u Bešiktašju igraju zvijezde poput Alexa Oxlade-Chamberlaina, Ante Rebića, Vincenta Aboubakara, Celika Tosuna ili Erica Bailyja.

No, svakodnevno turski mediji svoje velikane povezuju sa novim zvučnim imenima. Fenerbahče želi na zimu dovesti po jednog igrača u svaku liniju, pa je za očekivati i novog napadača koji će pomoći Edinu Džeki.

Prethodno se prije nekoliko sedmica spominjao Timo Werner, a sada se ipak govori o mnogo realnijoj opciji - Luki Joviću. Bivši napadač Real Madrida, koji je rođen u Bijeljini (BiH), a igra za Srbiju, trenutno je u Milanu ali u gradu mode niko nije zadovoljan njegovim nastupima.

Jović je bio u Fiorentini, doslovno se traži, želi da vrati staru formu koja ga je krasila dok je igrao u Njemačkoj i zbog koje je i završio u Realu, gdje je ipak pritisak bio ogroman i nije dugo izdržao.

Sada se smatra potencijalnim pojačanjem u napadu Fenera. Fenerbahče se i ranije povezivao sa Jovićem i u turskom velikanu spremni su ući u pregovore oko dovođenja 25-godišnjeg golgetera koji bi imao ulogu Džekine zamjene i podrške.

Fener pokušava u paketu dovesti dvojicu igrača Milana. Želja im je odavno i reprezentativac BiH Rade Krunić, kojeg je Milan odbio da proda ljetos, ali u Feneru nisu odustali od njega i pokušat će opet da ga kupe.

Jović i Krunić bi u tandemu mogli da pojačaju slavni klub iz Istanbula, ali i koloniju Balkanaca koja je svakim danom sve veća i veća. Treba naglasiti da će se Fener riješiti Michyja Batshuyija, pa bi Jović došao umjesto njega, a transfer pokušava pogurati i Jovićev kolega iz reprezentacije i trenutno ponajbolji igrač Fenera Dušan Tadić.

Upravo je Tadić postigao oba gola za Fener u 2:1 pobjedi nad Karagumrukom danas. Iako su gosti vodili na poluvremenu, Tadić je golovima iz penala u 48. i iz igre u 58. režirao veliki preokret svoje ekipe.

Na tabeli turskog prvenstva vodi Fenerbahče sa 34 boda, toliko ima i Galatadaray, dok Bešiktaš već sada zaostaje devet bodova za liderom.

Momčad pod vodstvom trenera Ismaila Kartala sada u grupnoj fazi Konferencijske lige gostuje danskom Nordsjaellandu, pa dočekuje Sivasspor narednog ponedjeljka u 14. kolu Superlige.