Na današnji dan prije 33 godine, Rođeni su po drugi put osvojili pehar Maršala Tita

Na današnji dan 1986, Velež je po drugi put osvojio Kup Maršala Tita. Zahvaljujući golovima Nenada Bijedića i Predraga Jurića, Rođeni su na stadionu JNA u Beogradu svladali Dinamo s 3:1 i osvojili Kup Maršala Tita.

Blaža Sliškovića je ukrao ljuti rival iz Splita (Hajduk), a Enver Marić uskoro je okončao golmansku karijeru. Odlaskom ključnih igrača otvorio se prostor za mlađe koji su dolazili na veliku scenu, a čiji su predvodnici bili Semir Tuce i Sead Kajtaz.

Niz mladih Veležovih igrača, među kojim su bili Goran Jurić, pokojni Nenad Bijedić, Anel Karabeg, uz Predraga Jurića, golmana Vukašina Petranovića i Vladimira Skočajića, imao je sreću što je kormilo tima tih godina preuzeo dvojac Duško Bajević i Enver Marić. Predvođeni u to vrijeme mladim i ambicioznim stručnjacima Rođeni su 1986. treći put u svojoj historiji dospjeli u finale Kupa Maršala Tita, kako pišu Sportske.ba.

U šesnaestini finala su porazili Željezničar iz Doboja rezultatom 5:1. Uslijedio je trijumf nad beogradskim Radom Pod Bijelim brijegom rezultatom 2:0, te najava derbija sa Partizanom u četvrtfinalu. Tradicionalno neugodni Partizan gotovo cijelim tokom meča imao je prednost od jednog pogotka, da bi se u finišu za izjednačenje pobrinuo Vladimir Skočajić. Velež je u penal lutriji imao više znanja, sreće i koncentracije, te sa ukupnih 5:3 odškrinuo vrata finala.

Prepreka u polufinalu bio je OFK Beograd, koji se u Mostaru nije dobro proveo. Bilo je 3:0 u korist Veleža, a najbolji pojedinac na utakmici bio je današnji trener u omladinskoj školi Avdo Kalajdžić. Dva pogotka koja je postigao, Kalajdžić je zasjenio crvenim kartonom zbog kojeg nije nastupio u beogradskom finalu. U drugom polufinalnom susretu zagrebački Dinamo koji je sa klupe predvodio Miroslav Ćiro Blažević pomeo je Crvenu zvezdu rezultatom 4:0.