Rukometaši BiH u debiju selektora Smajlagića u Sloveniji otvaraju kvalifikacije za EP

.
Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras protiv Slovenije otvara kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024. godine u Njemačkoj.

 

Večerašnji susret bit će debi novog selektora Irfana Smajlagića na klupi BiH, a on nije opterećen rezultatom u večerašnjem duelu u Mariboru.

"Ne očekujem nešto spektakularno, očekujem od igrača da shvate jednu stvar, da svi koji dolaze u nacionalnu selekciju budu svjesni odgovornosti. Velika je čast i obaveza nastupati za reprezentaciju. Jedini ispravni put je da igrač koji dođe u selekciju ima pozitivan grč, da s nestrpljenjem očekuje taj poziv, odnosno da je svjestan odgovornosti. Oni su svi profesionalci, znaju šta očekivati i bit cijele priče je da svako od njih da maksimum. Sve ono što zahtijeva vrhunski sport moraju ispoštovati", rekao je Smajlagić koji je znatno promijenio sastav naše selekcije.

Tako se na spisku za utakmice protiv Slovenije i Crne Gore nalaze sljedeći igrače: Admir Ahmetašević, Harun Hodžić, Nebojša Bojić, Mirsad Terzić, Milan Vukšić, Edin Klis, Dino Hamidović, Igor Mandić, Mirko Herceg, Marko Panić, Adin Faljić, Elmir Građan, Gafar Hadžiomerović, Vlado Draganić, Adi Mehmedčehajić, Alen Ovčina, Luka Perić, Mladen Bošković, Marko Davidović, Nikola Jeremić i Dejan Malinović.

Selektor reprezentacije Slovenije, legendarni Uroš Zorman, je znatno podmladio reprezentaciju, te je pozvao čak desetoricu igrača mlađih od 26 godina, a samo petorica su starija od 30.

Na spisku su Jože Baznik, Klemen Ferlin i Urh Kastelic, Blaž Janc, Domen Novak, Tilen Kodrin Darko Cingesar, Dean Bombač, Nejc Cehte, Jure Dolenec, Matic Grošelj, Nik Henigman, Aleks Kavčič, Domen Makuc, Jaka Malus, Rok Ovniček, Aleks Vlah, Blaž Blagotinšek, Matej Gaber, Kristjan Horžen i Stefan Žabić.

No, i pored toga što nema iskusnih Dragana Gajića, Mihe Zarabeca, Boruta Mačkovšeka, Staša Skubea... radi se o izuzetno jakoj selekciji, te će nam najveća opasnost prijetiti od srednjeg beka Pick Szegeda Bombača, krila i srednjeg beka Barcelone Janca i Makuca, pivota Göppingena Blagotinšeka, te desnog beka Limogesa Doleneca.

No, i ostali igrači igraju u vrhunskim evropskim klubovima i svaki od njih može biti opasan po naš gol, te su s pravom Slovenci apsolutni favoriti u evropskim kladionicama.

Nakon Slovenije naše momke u nedjelju 16. oktobra u Sarajevu u dvorani "Mirza Delibašić" od 20 sati očekuje utakmica drugog kola kvalifikacija protiv Crne Gore, a u našoj grupi se nalazi još i selekcija Kosova.

Plasman na Evropsko prvenstvo osigurat će dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake grupe te tri najbolje trećeplasirane selekcije.

Portugalski arbitri Ivan Cacador i Eurico Nicolau dijelit će pravdu na večerašnjoj utakmici, a delegat susreta biće Hrvat Siniša Rudić.

 

Foto: RS BiH