Ruski gimnastičar provocirao znakom na opremi, na podijumu stajao pored Ukrajinca

k

Ruski gimnastičar Ivan Kuljak osvojio je treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Dohi, ali je pažnju svjetskih medija privukao simbol koji je imao ispisan na opremi.

Naime, 20-godišnjak je na grudima imao bijelo slovo "Z" koje je u prethodnih deset dana dovelo do brojnih kontroverzi.

Slovo je ispisano na ruskim tenkovima koji su ušli u Ukrajinu, a čini se da je Kuljak tako želio poslati političku poruku.

Zbog sankcija na podijumu je bio bez zastave ili bilo kakvog obilježja Rusije, ali je gimnastičar odlučio pokazati simbol koji bi ga na kraju mogao skupo koštati.

Oznaka "Z" zapravo je uočljiv znak koji se koristi kao isticanje kod neposrednih borbi s neprijateljem, a posebno kod ulaska u neprijateljsku pozadinu, da se pojedinci, njihova vozila ili tenkovi učine drugačijim od neprijateljskih i spriječi tzv. "prijateljska vatra". Obje strane u ratu u Ukrajini koriste vrlo sličnu vojnu opremu i u dimu bitke, ruski glavni borbeni tenk T-72 može kroz dalekometne nišane izgledati kao ukrajinski T-80.

Zanimljivo je da je Kuljak na podijumu bio baš pored zlatnog gimnastičara Ilijke Kovtuna iz Ukrajine koji očito nije bio svjestan njegove poruke.