Samo se on čekao: I Vladimir Putin komentarisao meč Rusija - BiH

.
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine bi u novembru trebala gostovati u Rusiji gdje je zakazan prijateljski duel sa domaćom selekcijom.

 

Otkako je prije desetak dana zakazan termin susreta bilo je raznih komentara o odigravanju utakmice. Dok su neki bh. reprezentativci bili isključivo protiv utakmice, iz Rusije su uglavnom poručilavi da naša selekcija ne mora dolaziti ako ne želi.

Svoj komentar oko eventualne utakmice dao je i Vladimir Putin, predsjednik Ruske federacije i jako omražena osoba u Zapadnom svijetu zbog agresije na Ukrajinu.

Putin je kazao kako sport treba da ujedinjuje ljude, a ne da ih razvdaja te je izrazio nadu da će se utakmica na kraju ipak odigrati.

"Sport ne treba razdvajati, već spajati ljude. Stoga se nadam da će se ovaj sportski događaj održati i odigrati svoju ulogu kako u razvoju ljudskih odnosa među ljudima, tako i u razvoju sporta", rekao je Putin.

Kako sada stvari stoje utakmica bi se trebala odigrati 19. novembra u Sankt Petersburgu, ali konačna potvrda o odigravanju ili odgađanju će doći 10. oktobra kada će zasjedati Izvršni odbor NFSBiH.

UEFA izbacila Rusiju iz kvalifikacija

Rusija je suspendovana iz svih međunarodnih takmičenja nakon početka rata u Ukrajini, zbog čega nije igrala baraž za odlazak na Svjetsko prvenstvo i shodno tome, nije imala priliku da se izbori za svoje mjesto u Kataru.

Danas je iz stigla i vijest kako je reprezentacija ova zemlje suspendovana i za kvalifkacije za Evropsko prvenstvo 2024. godine te neće učestvovati u žrijebu.

"Reprezentacija Rusije neće učestvovati u ždrijebu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. koji će se održati 9. oktobra u Frankfurtu", saopštili su iz FS Rusije.

"Razlog je odluka UEFA-e iz februara ove godine da suspenduje učestvovanje ruskih reprezentacija i klubova u takmičenjima pod okriljem organizacije i to do daljnjeg", dodaje se u saopštenju.