Sampaoli je 'luđak', ali kao i svaki Argentinac je prepun emocija: Ovo je njegovo pismo za kraj

.
Napustio Sevillu

 

Argentinski stručnjak Jorge Sampaoli od jutros više nije trener španske Seville.

Sampaoli je na klupi Seville proveo svega pet mjeseci, a klub ga je odlučio smijeniti nakon katatastrofalnih rezultata u domaćem prvenstvu.

Poraz od Getafea u 26. kolu La Lige bio je koban po Sampaolija, koji nije uspio da izvuče tim iz rezultatske krize nakon što je naslijedio lani Julena Lopeteguija.

Sevilla se bori za opstanak, što je nezamislivo za ovaj klub, a jedino pozitivno što je Sampaoli napravio je plasman u četvrtfinale Evropske lige, no ondje će Andalužani protiv Manchester Uniteda igrati s nekim novim trenerom.

Sampaoliju je ovo bio drugi mandat na klupi Seville, a u svom prvom na klupi kluba iz Andaluzije bio je veoma uspješan. Naslijedio je Unaija Emeryja, koji je netom prije bio osvojio treću uzastopnu Evropsku ligu i u La Ligi bio četvrti, što Emeryju nikada nije uspjelo.

Ipak, s obzirom da je klub trenutno samo dva boda udaljen od opasne zone, rukovodstvo tima je odlučilo na vrijeme reagovati i sada se čeka imenovanje Sampaolijeve zamjene. Sudeći po navodima Marce, Jose Luis Mendilibar će biti novi trener.

Radi se o iskusnom 62-godišnjem treneru koji je posljednji angažman imao na klupi Alavesa. Prije toga dugo je trenirao Eibar koji je pet godina u nizu držao u sredini laligaške tabele.

Inače, Sampaoli je po odlasku jutros objavio oproštajno pismo za navijače i sve u Sevilli.

"Došao je red da se oprostim od jednog grada i nekih boja koje nosim u srcu. Kad su me pozvali da se vratim, mislio sam da je dobra opcija zatvoriti prvu etapu koja je, nekako, ostala otvorena. Sevilla je prva momčad u mojoj karijeri u kojoj iskušavam drugu priliku. I mogu potvrditi da, unatoč tome što su okolnosti bile drugačije, moja ljubav prema ovom grbu ne puca i ostaje ogromna", napisao je Sampaoli i dodao:

"Odlazim uzdignute glave zbog stava u svakom trenutku, jer smo u četvrtfinalu Evropske lige i jer smo uložili puno truda da se ova priča pokrene. Nogomet ne vraća uvijek nesanicu koju mu posvećujemo s radošću. Ali ne sumnjam da je vrijedilo ponuditi i staviti svoje srce za ovaj grb. Želim se zahvaliti igračima i svim djelatnicima kluba što su bili uz nas. Ne sumnjam da će postići cilj. Želim da moja zahvalnost dopre do navijača. Želim Sevilli svu sreću ovoga svijeta i ostavljam veliki zagrljaj dragim navijačima Seville".