Sarajevo i Borac u borbi za Kup Bosne i Hercegovine

asd
Nogometaši FK Sarajevo i FK Borac danas će odmjeriti snage u finalnom susretu Kupa Bosne i Hercegovine.

Tim sa Koševa posljednji je osvajač kupa Bosne i Hercegovine u sezoni 2018/19 kada su osvojili duplu krunu, a takmičenje prošle sezone nije dovedeno do kraja zbog pandemije korona virusa, Sarajevo na neki način i brani titulu prvaka.

Ipak, prokockana prednost od 13 bodova u odnosu na Borac i izgubljena titula prvaka, te upad navijača u trening centar Butmir prije nekoliko dana sigurno su narušili atmosferu u ekipi, ali članovi kluba svjesni su da današnja utakmica je jedini način da se donekle popravi sezona.

“Naravno da atmosfera nije sjajna i nakon izgubljene titule, ali svakako da u finalu imamo mogućnost da na neki način popravimo stvari. Ne može se sve popraviti, ali koliko toliko ukoliko bi osvojili Kup. Na teren ćemo izaći i dati sve od sebe, odigrati utakmicu najbolje što možemo i očekujemo da ćemo osvojiti Kup”,  rekao je kapiten FK Sarajevo Krste Velkoski pred ovaj meč.

Lov na prvu duplu krunu

Banjalučani s druge strane nakon osvojene titule prvaka protiv Tuzla Cityja prethodnog vikenda, kolo prije kraja, ovaj susret dočekuju u sjajnom raspoloženju i love prvu duplu krunu u historiji kluba.

“Napravili smo nešto što niko nije očekivao i drago mi je što je Tuzla City odigrao na onakav način, što potvrđuje da imamo nekoliko povrijeđenih igrača. Oni igrači koji će biti u sastavu sigurno će pokušati, ne pokušati nego sam ubijeđen da će izvući posljedni atom snage da dođemo do nečeg što nikad nije urađeno u historiji Borca”, rekao je šef stručnog štaba FK Borac, Marko Maksimović.

Borac je do sada u historiji samo jednom bio osvajač Kupa Bosne i Hercegovine i to u sezoni 2009/10, a na putu do finala savladali su Travnik, Rudar Kakanj, Široki Brijeg i Klis.

Potencijalni rekorder po broju Kupova

Sarajevo s druge strane eventualnim trijumfom u finalu Kupa postali bi rekorderi po broju osvojenih Kupova. Trenutno Bordo tim ima šest osvojenih titula Kupa BiH, isto koliko ima i gradski rival Željezničar, a eventualnim trijumfom danas došli bi do rekordne, sedme titule. Tim sa Koševa imao je nešto teži put do finala jer su uspjeli eliminisati Radnički iz Lukavca, Krupu, Zrinjski i Tuzla City.

Glavni sudija na današnjem susretu bit će Irfan Peljto, a pomoćnici će mu biti Davor Beljo i Senad Ibrišimbegović.

Susret se igra u Trening centru Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine u zenici sa početkom od 17 sati.