Sarajevo i Željezničar danas igraju veliki derbi

derbi
Večeras se na stadionu "Asim Ferhatović Hase" (18:30 sati) igra zaostala utakmica 9. kola Premijer lige BiH između Sarajeva i Željezničara.

 

Bit će to 121. ligaški i ukupno 141. sarajevski derbi u historiji, a meč ima dodatnu težinu jer se sastaju dva glavna rivala u borbi za šampionsku titulu.

Bit će to zaostala utakmica devetog kola m:tel Premijer lige BiH, a nakon što isti dan Zrinjski i Široki odigraju zaostalu utakmicu osmog kola, na kraju dana sve ekipe imat će 13 odigranih utakmica.

Sarajevo je već sada ekipa koja je ostvarila najbolji start u Premijer ligi, otkako se ona igra na području cijele države, a ako ostane neporaženo i protiv Željezničara, srušit će nove rekorde.

Naime, nikada niko nije imao više od 32 boda nakon 13 kola. Nakon 13 kola najviše bodova (32) imali su samo Široki Brijeg u sezoni 2011/2012, te Zrinjski u sezoni 2008/2009, navodi Bljesak.

Sarajevo već sada ima 32 boda i osim ako ne doživi poraz bit će usamljeno na toj listi.

Uz to, ekipa Vinka Marinovića u 12 odigranih utakmica nema nijedan poraz. Od 2002. do danas nijedna premijerligaška ekipa nije 13 kola prošla bez poraza.

Uz sve probleme i nedaće koje prate Plave od početka sezone zaista je nevjerovatno da je Željezničar praktično samo na korak od finansijski mnogo moćnijeg i stabilnijeg Sarajeva.