Sarajevo na nogama, košarka se vraća u glavni grad: KK Bosna Meridianbet osvajač Kupa BiH!

.
Trijumf Studenata nad Širokim

 

Košarkaši Bosne Meridianbet osvajači su Kupa Mirza Delibašić. Studenti su večeras u finalnoj utakmici u sarajevskoj Skenderiji savladali velikog rivala Široki rezultatom 83:73.

Veliki rivali Bosna i Široki nakon dugo vremena su se našli ponovo oči u oči u jednom finalu. U Sarajevu se odlučivalo o pobjedniku Kupa Bosne i Hercegovine, a trofej Mirza Delibašić na kraju je pripao KK Bosna Meridianbet.

Izuzetno čvrsta odbrana igrala se u prvoj dionici ovog meča. Nije bilo lakih poena, oba tima su imala svoje periode igre, a prvu značajniju prednost stiže Bosna Meridianbet koja je na dvije minute prije kraja prvog perioda došla do šest poena prednosti (18:12).

Zanimljiva je bila završnica prve četvrtine. Široki je uspio doći do izjednačenja 19:19, ali je trojkom Caruther Bosni nakon 10 minuta igre donio prednost 22:19.

U drugoj dionici domaći tim je taj koji je uglavnom u prednosti. Nije im međutim Široki dozvolio da se previše odvoje, u jednom trenutku su gosti i poveli, no poenima Pašalića s linije slobodnih bacanja tim Aleksandra Damjanovića na odmor odlazi s poenom prednosti, 44:43.

Ekipe su se tokom treće dionice smjenjivale u vodstvu, ali sjajnom odbranom u samom finišu i velikom podrškom s tribina Bosna Meridian dolaze do plus pet (61:56).Ipak, Široki se vratio u samoj završnici. I oni su napravili seriju od 5:0 i u završnih deset minuta ušlo se rezultatom 61:61.

I u završnoj dionici veoma uzbudljivo. Bosna Meridian je bila ta koja je izgledala nešto bolje na parketu, a u samom finišu Hadžifejzović je imao minute u kojima je doveo svoj tim na plus šest (74:68) na tri minute prije kraja.

Naravno, predaje nije bilo. Ćurevac trojkom na minut i po prije kraja ponovo diže prednost Bosne na plus šest (79:73), da bi do kraja Bosna Meridian uspjela prelomiti utakmicu i doći do pobjede, te prvog trofeja nakon 14 godina, a četvrtog naslova pobjednika Kupa BiH.

Vojin Ilić je predvodio domaće s 26 poena u ovom meču, dok je na drugoj strani Zach Nutall ubacio 19

Kup Mirza Delibašić, finale:

KK Bosna Meridianbet - HKK Široki 83:73 (22:19, 22:24, 17:18, 22:12)

KK Bosna Meridianbet: Ilić 26, Šalić, Ćurevac 11, Caruthers 15, Zubac 9, Jovanović 2, Božović 10, Pašalić 2, Verlašević, Džafić, Lynch-Daniels, Hadžifejzović 8.

HKK Široki: Nutall 19, Čolak 16, Čović, Jukić 6, Junaković 7, J. Čović 13, Miletić 3, Galić, Brala 9, Zubac,Karamarko.