Sarajevo traži senzaciju protiv Atalante, Željezničar gostuje Apollonu, Zrinjski ili Valletta

Nijedan bosanskohercegovački klub tokom protekle dvije sezone nije uspio proći dalje od drugog pretkola Evropske lige, odnosno Lige prvaka, a večeras tu stepenicu pokušavaju proći Sarajevo, Željezničar i Zrinjski. Zrinjski od 18:00 sati gostuje Valletti u drugom pretkolu Evropske lige, Sarajevo dočekuje Atalantu (20:15 sati), dok Željezničar gostuje Apollonu (19:00 sati).

Uslovno rečeno, najlakši zadatak ima Zrinjski koji gostuje Valletti (Malta) nakon što je u prvom meču u Mostaru odigrao neriješeno protiv tog kluba. Bilo je 1:1.

Težak zadatak ima Željezničar koji je u prvom meču kod kuće poražen od Apollona rezultatom 2:1. Plavi moraju nadoknaditi taj zaostatak ako žele ostati u Evropi.

Sarajevo na Koševu dočekuje italijansku Atalantu, protivnika koji je apsolutni favorit u ovom dvomeču, ali nakon što je Bordo tim u gostima izvukao veliki remi (2:2), nade za senzacijom samo rastu.

U Zrinjskom nisu bili zadovoljni remijem protiv Vallette, a ogorčeni su bili i navijači koji su kritikovali novog trenera Antu Mišu. Mostarski tim je ionako ostao dužan kada su u pitanju evropski nastupi tako da navijači, kao i bh. sportska javnost čekaju na iskorak aktuelnog prvaka BiH.

Miše je za revanš meč pripremio listu od 20 igrača, ali na njoj zbog povreda nema Ivana Brkića, Marka Bencuna, Amera Bekića i Miloša Aćimovića, a na sinoćnjem treningu zbog viroze nisu trenirali Frane Čirjak i Hrvoje Barišić.

Zrinjski je nakon remija protiv Vallette na domaćem terenu u 2. kolu Premijer lige slavio protiv GOŠK-a.

Bolji iz duela HŠK Zrinjski i Valletta FC u trećem pretkolu Europske lige igrat će protiv prvaka Bugarske Ludogoretsa.

Nakon Zrinjskog, na teren će izaći Željezničar koji od 19:00 sati gostuje Apollonu. Plavi u ovaj meč ulaze s novim trenerom Milomirom Odovićem koji je na klupi zamijenio Slobodana Krčmarevića. Ovo je Odoviću treći mandat na klupi Plavih, a posljednji mandat pamti po velikom uspjehu u kvalifikacijama za Evropsku ligu kada je u drugom pretkolu izbacio mađarski Ferencvaroš.

Upravo je trenerska promjena ono što najbolje opisuje stanje u taboru Željezničara. Pred ovako teško gostovanje Krčmarević je odlučio napustiti klub, a glavni razlozi za takvu odluku su porazi od Apollona i od Čelika u 2. kolu Premijer lige.

Plavi će u slučaju izbacivanja kiparskog Apollona za narednog protivnika imati pobjednika duela između Dinamo Bresta iz Bjelorusije i grčkog Atromitosa. U prvom meču Brest je kao gost slavio rezultatom 4:3.

Sarajevo na megdan protiv Atalante izlazi u 20:15 sati na Koševu gdje se očekuje veliki broj navijača, posebno zbog toga što je ekipa Husrefa Musemića izvukla odličan rezultat u prvom meču (2:2). I u ovom meču Atalanta je favorit, ali Sarajevo sada ima mnogo veće šanse nego prije prve utakmice. Bordo timu večeras za plasman u 3. pretkolo odgovaraju i dva remija (0:0 i 1:1).

Musemić je za vikend odmarao veliki dio svoje ekipe tako da je sačuvao mnogo energije za večerašnji okršaj, a ni rezultat nije ispaštao pošto je ekipa na Koševu u 2. kolu Premijer lige savladala Mladost iz Doboja kod Kaknja (4:0).

U slučaju iznenađenja Bordo tim će u trećem pretkolu igrati protiv boljeg iz meča između Hapoela iz Haife (Izrael) i Hafnarfjordura (Island). Prvi meč ovih timova okončan je rezultatom 1:1.

Meč između Sarajeva i Atalante možete pratiti na kanalu Arena Sport, dok će okršaj Apollona i Željezničara prenositi Sport Klub.