Sarajevo velikom pobjedom u Banja Luci zadržalo čelo premijerligaške tabele

jhkuzfdrtz
Fudbaleri Sarajeva slavili su u derbiju 21. kola Premijer lige BiH rezultatom 2:0 pobjedu nad Borcem u Banja Luci.

Dobro popunjen banjalučki stadion dočekao je danas dva ozbiljna kandidata za naslov prvaka BiH, a rijetke su u dosadašnjoj historiji duela ova dva tima bile situacije u kojima baš ova dva tima igraju tako značajne mečeve, pa je stoga atmosfera od starta bila usijana. 

Banjalučani su u ovaj duel ušli nakon remija sa Širokim Brijegom u susretu u kojim su na poluvremenu imali sve u svojim rukama, a Sarajevo se u ranoj fazi susreta sa Tuzla Cityjem mučilo, dok je kasnije odigralo mnogo bolje. No, iznad imena oba tima je stajalo dosta upitnika, koje je dijelom svakako trebao otkloniti i današnji meč.

Sarajevo ga je nešto bolje otvorilo, vidjela se od početka namjera Bordo tima da igra visoki presing i napada sa većim brojem fudbalera, no i Borac je imao sličnu ideju igre, ali je imao puno više problema da se nametne na sredini terena, jer njegov vezni red nije bio jednako mobilan kao vezni red Sarajeva.

U 5. minuti je Sarajevo imalo prvu šansu na utakmici. Nakon faula nad Rahmanovićem na ivici šesnaesterca, dobro je šutirao Sušić, ali je Lučić bio oprezan i loptu je uspio izbaciti u polje. U 11. minuti, prvi put prijeti i Borac. Sušić gubi loptu na sredini terena, dobija je u kaznenom prostoru Sarajeva Mirić, ali jako loše šutira i ona odlazi daleko od gola.

U istoj minuti, na drugoj strani Sarajevo odigrava lijepu akciju, ali Ahmetović i Tatar su se na kraju spetljali. Ahmetović je izašao pred Lučića, dodao je Tataru loptu unazad i ovaj nije uspio adekvatno šutirati iako je Lučić privremeno bio van svog gola. No, nekoliko igrača Borca je pravilo blok ispred svoje mreže.

U 14. minuti Kajkut je izblokiran, a u 19. je Borac imao sjajnu šansu da zaprijeti iz slobodnog udarca. Volkova je faulirao Oremuš, ali udarac Kajkuta je otišao direktno u ruke Kovačevića.

U 21. minuti Sušić priprema sjajnu šansu Tataru, ali snažan udarac napadača Sarajeva uz dosta muke brani Mladen Lučić, nakon čega tempo igre naglo opada i oba tima se trude što bolje zatvoriti prilaze svom golu. 

U 35. minuti, Tatar nakon akcije na desnoj strani pronalazi Jukića, ali ovaj glavom šutira pored gola. Samo nekoliko minuta kasnije, Banjalučani prijete nakon kornera, ali udarac Danilovića odlazi pored gola, da bi u 42. minuti došlo do promjene rezultata.

Odličnu akciju začeo je mudrim dodavanjem Salčin, Rahmanović je glavom spustio do Jukića, a ovaj je povratnom loptom na drugoj strani kaznenog prostora pronašao Tatara. Tatar je slabo šutirao, ali je Lučić još slabije intervenisao i lopta mu je pobjegla u mrežu.