Šehić nam sačuvao obraz od potpune katastrofe večeras

Fudbalska reprezentacija Grčke rezultatom 2:1 je savladala reprezentaciju Bosne i Hercegovine, čime joj je oduzela gotovo sve šanse za plasman na Evropsko prvenstvo.

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine gotovo sigurno će igrati baraž za Evropsko prvenstvo naredne godine, nakon što je večeras pružila jako blijedu partiju u Grčkoj i sasvim je zasluženo poražena rezultatom 2:1.

Utakmicu smo odigrali tako loše da ni puno uvjerljiviji poraz, pa čak ni totalna blamaža, ne bi bili nezasluženi.

Nakon pobjede nad Finskoj sa velikih 4:1, selektor reprezentacije BiH Robert Prosinečki nije imao previše potrebe da pravi promjene u kadru našeg nacionalnog tima, pa je isti tim koji je savladao Finsku istrčao na teren u ovom meču.

S druge strane, selektor Grčke John van 't Schip je napravio nekoliko promjena u sastavu svog tima, a Grci su i pored toga što su ostali bez ikakvih šansi za plasman na prvenstvo duel dočekali sa optimizmom, jer je van 't Schip počeo spremati nešto drugačiju reprezentaciju, sa ciljem da ona bude što konkurentnija u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022. godine.

Meč je počeo u izjednačenoj igri oba tima, i jedni i drugi su težili tome da lagano grade napade po zemlji, ali istovremeno i da igraju bez previše rizika. U 13. minuti, naš tim je iznenada dobio šansu. Oštar centaršut u sredinu uputio je Zoran Kvržić, golman domaćih Paschalakis je odbio loptu na vrh šesnaesterca do Gojaka, a njegov udarac je išao u okvir gola, no loptu izbacuje skoro na liniji Stafylidis. Lopta se odbila do Hodžića, ali nakon njegovog pokušaja grčki golman brani bez većih problema.

Samo što je nastavljena igra, Grci stvaraju prve ozbiljnije probleme pred našim golom, Pavlidis poslije dobrog napada uspijeva da se izbori za loptu u našem kaznenom prostoru, ali se spetljao i nije uspio dobro šutirati. Potom su Grci upropastili još jedan dobar kontranapad, i već tada je postalo evidentno da će naš tim imati određene probleme u defanzivi.

U 30. minuti, poslije jako lijepe akcije, Grčka stiže do zasluženog vodstva. Pavlidis se lijepo namjestio, oslobodio svojih čuvara i savladao nemoćnog Ibrahima Šehića.

Činilo se u tom momentu da je sve izgubljeno, ali brzo smo stigli do poravnanja. Jako lijep napad je odigrao naš tim, Pjanić je dodao Hodžiću, ovaj je proigrao Kolašinca na lijevoj strani, a ovaj ubacuje do Gojaka, koji matira Paschalakisa.

Nedugo potom, Grci ponovo preuzimaju kontrolu sredine terena, a u 41. minuti, sjajnu šansu propušta Mantalos. Izbio je sa lijeve strane sam pred Šehića, šutirao je u dalji ugao, ali je Adnan Kovačević nekako ispred praznog gola uspio izbaciti loptu u korner.

Naš tim nije igrao previše dobro u prvom poluvremenu i prednost u posjedu lopte bila je jedino čime se možemo pohvaliti, no tek je u drugom poluvremenu izlaskom Gojka Cimirota naš vezni red izgubio apsolutno svaki oblik bitke sa Grcima.

Mučno je bilo gledati kako su se šanse redale pred Šehićem, dva puta je pokušavao Bakasetas, potom je Mantalos imao ogromnu šansu, a onda je Masouras tek što je ušao pogodio stativu našeg gola.

Nakon velikog broja promašaja grčkih fudbalera, i naš je tim uspio zaprijetiti domaćima, kada je Kovačević pogodio stativu nakon ubačaja Pjanića iz kornera. Ipak, signaliziran je prekršaj našeg reprezentativca.

U 73. minuti, Stafylidis šutira sa distance nakon što nijedan od naših veznjaka nije ni pokušao izblokirati njegov pokušaj, a stativa je bila saveznik Šehića i lopta ponovo nije završila iza njegovih leđa. Samo minut kasnije, još jednu ogromnu šansu imali su Grci, ali je ponovo dobro intervenisao Šehić.

Apsolutno ništa što su naši fudbaleri pokušavali napraviti u drugom poluvremenu nije imalo efekta, bili smo toliko bezopasni da je to bilo tužno i gledati. Najgore od svega je to što su Grci večeras igrali samo za svoj ponos, a naši fudbaleri su imali puno veći motiv, no nisu ponudili apsolutno ništa.

Jednostavno se čekalo do samog finiša utakmice, ali gol nam je konstantno visio u zraku, a na kraju je Adnan Kovačević postigao autogol u 88. minuti, koji je na kraju odlučio pobjednika.

Bosna i Hercegovina je apsolutno zasluženo poražena i sada će morati da sačeka imena protivnika u baražu za Evropsko prvenstvo te se može nadati sreći sa žrijebom domaćinstva, jer ako bude igrala na večerašnjem nivou, onda nema apsolutno nikakve šanse da se plasira na prvenstvo.

Grčka - Bosna i Hercegovina 2:1
Stadion: Olimpijski stadion Luis Spyros, Atina
Gledalaca: 5000
Sudija: Felix Zwayer (Njemačka)
Strijelci: 1:0 - Pavlidis (30), 1:1 - Gojak (35), 2:1 - Kovačević (88) AG
Žuti kartoni: Masouras, Koulouris, Bakakis (Grčka), Cimirot, Kvržić (BiH)

Grčka: Paschalakis, Bakakis, Stafylidis, Bakasetas, Galanopoulos, Pavlidis (70. Kolouris), Chatzidiakos, Limnios (84. Fetfazidis), Mantalos (60. Masouras), Kourbelis, Giannoulis 

Bosna i Hercegovina: Šehić, Bičakčić, Kvržić, Kolašinac, Pjanić, Hodžić (70. Bajić), Cimirot (46. Jajalo), Gojak, Kovačević, Hajrović, Sarić (63. Duljević)