Selektor Engleske dobio teške kritike zbog spiska reprezentativaca, pet imena je u fokusu

.
Selektor nogometne reprezentacije Engleske Gareth Southgate objavio je spisak pozvanih nogometaša za nastavak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, a da je podigao "prašinu" u javnosti, preblaga je riječ.

Southgate se inače nalazi na udaru javnosti kad god objavi spisak jer je posao selektora Engleske takav, no ovoga puta se čini da su kritike zaista opravdane. Tokom konferencije za medije morao je dugo objašnjavati svoje potpuno neočekivane odluke.

Pet odluka koje je donio prikupile su kritike javnosti u Engleskoj. Prije svega, sporno je to što je pozvao Harryja Maguirea i Kalvina Phillipsa, nogometaši koji uopće ne igraju nogomet već dugo.

Phillips u Manchester Cityju nije odigrao ni minut ove sezone u pet takmičarskih utakmica, a vjerovatno neće ni odigrati zadugo, dok Maguire nije odigrao niti minut za Manchester United.

Pozvan je i Jordan Henderson. Iskusni nogometaš i ranije je bio tema kritika javnosti za selektora Soutghate dok je dobijao pozive u poznim godinama, a kako je sada prešao u Saudijsku Arabiju, očekivalo se da će ga selektor konačno otpisati, no to se nije dogodilo.

I dok je za igrače u takvim situacijama našao mjesto na spisku, poziva nije bilo za Raheema Sterlinga i Jamesa Warda Prowsea, igrače koji igraju sjajno na startu nove sezone, a već i ranije bili su na spiskovima reprezentacije Engleske. Sve to morao je Southgate objasniti na konferenciji za medije.

"Sterlinga nije bilo zadnja dva puta i tako je dao priliku drugim ljudima da odigraju dobro i afirmišu se. To mu je teško palo i razumijem ga. Uvjeren sam da će odigrati dobro u Chelseaju tokom cijele sezone", rekao je Southgate.

Za Kalvina Phillipsa kaže da je jedini nogometaš koji može zamijeniti Declana Ricea na poziciji zadnjeg veznog, ali da nije dobro to što ne igra nogomet nikako. Za Maguirea je poručio da mu treba širina i da je on idealan igrač za to.

Spisak reprezentacije Engleske za duele protiv Škotske i Ukrajine:

Golmani: Johnsone, Pickford i Ramsdale.

Odbrana: Alexander-Arnold, Chilwell, Colwill, Dunk, Guehi, Maguire, Tomori, Trippier i Walker.

Vezni red: Bellingham, Eze, Gallagher, Henderson, Maddison, Phillips i Rice.

Napad: Kane, Foden, Grealish, Nketiah, Rashford, Saka i Wilson.

 

Foto:Twitter