Senad Skopljak nakon devet godina ponovo trener RK Bosna Visoko

Senad Skopljak novi je trener Rukometnog kluba Bosna Visoko. On je potpisao ugovor za narednu sezonu, kada će nakon devet godina ponovo voditi visočke rukometaše. Na zvaničnom predstavljanju u KSC Mladost novinarima se prvo obratio predsjednik Upravnog odbora Adnan Delić.

"Prije svega želim da se zahvalim navijačima na sjajnoj podršci tokom cijele prethodne sezone, koja je, ruku na srce, kad se sve na vagu stavi određene stvari, bila uspješna. Naravno, ona nije zadovoljila naše želje i apetite, odnosno ciljeve koje smo postavili pred trenere, koji su vodili ekipu prethodne sezone. Vrlo jednostavno - treneri su došli sa jasnim ciljem, vizijom i ambicijama. Taj cilj nije ispunjen i mi smo da bismo nastavili ovu lijepu, pozitivnu rukometnu priču u Visokom odlučili da osvježimo ovu priču. To osvježenje svakako podrazumijeva promjene trenera, pa i kadrovskih rješanja među igračima, ali i do osvježenja u upravljačkim strukturama kluba", kazao je Delić, koji je potom odgovorio na pitanje zašto je izbor pao na Skopljaka. 

"Šta reći o čovjeku koji je cijeli život u rukometu, koji je sigurno jedan od najpriznatijih i najboljih rukometnih stručnjaka u Bosni i Hercegovini, čovjeku koji iza sebe ima bogato igračko i trenersko iskustvo, čovjeku koji ima rezultate i kao i igrač i kao trener. Zbog čega smo se odlučili za njega? Mislim da smo pokazali u prethodnom periodu sa nekim eksperimentisanjem i dovođenjem trenera koji su van gabarita i van Visokog da nismo postigli neki efekat, koji smo željeli da postignemo i naravno da smo ovim potezom i potezom od prethodne sezone pokazali da prednost u vođenju ekipe imaju domaći treneri. Mislim da je gospodin Senad Skopljak najbolje rješenje, kada je u pitanju RK Bosna Visoko za narednu sezonu i za sezone koje dolaze pred nama, s obzirom na činjenicu da je u svom trenerskom poslu prepoznatljiv po tome da šansu daje mlađim igračima, a neki strateški interes kluba u narednom periodu je afirmacija  mlađih igrača i davanje šanse istima da pokažu šta znaju", poručio je Delić. 

Potom se obratio novi trener Bosne Senad Skopljak, koji je istakao da su mu čast i zadovoljstvo što se vratio u svoj klub.

"Poslije devet godina četvrti put sam trener prvog tima RK Bosna Visoko. Moram da napomenem da sam ja kao igrač igrao 16 godina za ovaj kluba, a trener bio šest godina, to su 22 godine i to nije malo. Ja ovaj grb volim isto kao što ga volite vi koji pratite ovaj klub. Izuzetna su mi čast i zadovoljstvo, ali i odgovornost prihvaćanje ovog posla, jer u Visokom nije lako biti trener. Ovdje nema foliranja, ovdje pola publike sigurno zna da li trener griješi ili ne. Dakle, predstoji nam jedna velika borba, s tim da smo oslabljeni odlaskom nekih igrača. Znači moramo se fokusirat na mlade snage, intenzivirat rad, raditi na snazi, izdržljvosti, znanju, na taktičkoj disciplini. Pokušat ćemo u najboljoj mjeri da im ulijemo nova znanja, nove načine igranja. Ovo su talentovana djeca i ja vjerujem u njih, vjerujem da mogu da zadovolje uz dva profesionalca Toromanovića i Harmandića. Oni uz njih dvojicu mogu da nauče, ali i da prihvate odgovornost, da ne gledaju samo šta će Harmandić da uradi, već da i oni grade svoju sportsku ličnost i da poduzimaju više inicijative. Imat će potpunu slobodu, neće imati pritiska, moj rad je takav, ja ne volim da vršim pritisak, jer igrač koji uđe pod pritiskom u utakmicu, on mora da ide iz greške u grešku. Znači, individualna psihologija, razgovori sa igračima pojedinačno i grupno", rekao je Skopljak i dodao:
"Linija funkcionisanja sa Upravnim odborom već je dogovorena Upravni odbor kao odgovaran mora da zna šta se to na parketu dešava i kakvi su moji ciljevi, šta treba da ispravimo, da li treba da podnosimo neke sankcije. Na kraju, nadam se uspješnoj saradnji, vidio sam da je dobra volja kod Upravnog odbora. Ja sam s predsjednikom imao sastanak od pet minuta, dogovorili smo se veoma lako. Ja se zahvaljujem na povjerenju i nadam se da ću opravdat ukazanu šansu".

Bosnu je nedavno napustio golman Mirnes Grčo, a Delić je potvrdio da za ovaj klub više neće igrati ni Faruk Čolo. 
"Mislim da je manje-više poznato da su nas zvanično napustila dva igrača - to su Mirnes Grčo i Faruk Čolo, koji svoju karijeru nastavljaju u Kataru. Ovim putem bih zaista želio da golmanu Mirnesu Grči poželim puno sreće, da mu poželim sreću i u sportskoj karijeri i privatno. A drugog igrača zaista ne bih komentarisao. Ovaj klub i svako onaj ko nosi ovaj grb na dresu, a prije svega mislim na domaće igrače, nemaju više prostora i vremena da prave greške. Ne smijemo sebi stvarno dozvoliti da nam se dešavaju divkovići, čole i slični igrači, koji su dolazili i prolazili bez imalo emocija, a posebno naglašavam bez imalo savjesti i bez imalo obraza i koji su otišli iz ovog klub na način na koji su otišli. Nadalje, mi smo obavili razgvore sa svim ostalim igračima koji su igrali za naš klub prethodne sezone i sa svima je dogovoren nastavak saradnje. Mi ćemo u narednim danima, na osnovu onog što nam trener kaže kao želju, vidjeti mogućnosti potencijalnih pojačanja. Naravno, to je na treneru da iskaže želju za nekim igračima, a mi ćemo kao uprava učiniti sve da te igrače dovedemo. Jer, šta nam je cilj? Cilj nam je svakako, kako smo rekli, afirmacija mlađih igrača, a to je jedna jasna poruka i tim mladim igračima da se isplati trenirati i da se isplati biti u sportu. S druge strane s dovođenjem pojačanja želimo da ostanemo u vrhu bh. rukometa, na mjestu koje nam pripada i to je neki plan koji pravimo za naredne tri godine", istakao je Delić. 

Novi trener Skopljak najavio je da će pripreme početi 50 dana prije početka prvenstva, te da će isti biti obavljene u Visokom, ali i na jednoj od bh. planina, što će biti definisano u narednom periodu.