Sergio Ramos dva puta pao na doping testu i prošao bez kazne

Der Spiegelov serijal Football Leaks koji objelodanjuje prevare u nogometnom svijetu danas je iznio optužbe na račun jednog od najboljih defanzivaca svijeta Sergija Ramosa.

Kapiten Real Madrida i Španije je dva puta pao na doping testu i prošao je bez kazne.

Nakon finala Lige prvaka u Cardiffu 3. juna 2017. godine Sergio Ramos je dao uzorak krvi i urina u kojima su pronađene zabranjene supstance deksametazon i betametazon. One same po sebi nisu zabranjene jer se radi o susptancama koje pomažu pri otklanjanju hroničnih upala, ali se u ljekarskom izvještaju moraju posebno navesti.

Der Spiegel u svojim dokumentima tvrdi kako je ljekar Reala i ragbi reprezentacije Španije, izvijesni dr. A., preuzeo krivicu na sebe napisavši u obrazloženju da je "zaboravio upisati terapiju od silnog uzbuđenja". No, to uopće ne bi trebalo amnestirati Ramosa, ali mu je "progledano kroz prste".

U službenom UEFA-inom dokumentu koji je upućen Realu piše "Molimo vas da u budućnosti budete pažljiviji kada upisujete terapije koje ste dali igračima".

Novi incident desio se 15. aprila ove godine kada je nakon meča La Lige protiv Malage u gostima čelnik Antidopinške agencije Španije pozvao Ramosa da odmah da uzorke urina. Ramos nije želio ispuniti naređenje, te je protivno pravilima otišao da se istušira.

Nije otkriveno kakav je nalaz doping-testa bio, no jasno je da se moglo raditi o prevari, te se i taj slučaj računa kao pad s obzirom na neregularnosti zbog koje bi Ramos mogao dobiti i četverogodišnju suspenziju. No, i taj slučaj ubrzo je zataškan.

Prema zakonu, Svetska antidopinška agencija (WADA) i FIFA imaju pravo otvoriti istragu kada su ovakve stvari u pitanju, no do toga nije došlo, tvrdi Der Spiegel.