Skandal u reprezentaciji Francuske pred meč sa BiH, trajno izbačen jedan od najboljih košarkaša

košarka
Muška košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine sredinom novembra igra odlučujuće susrete za plasman na SP, a iz tabora selekcije Francuske stigla je vijest koja bi trebala ići u prilog našim košarkašima.

 

Predsjednik Francuske košarkaške federacije (FFBB) Jean-Pierre Siutat potvrdio je za LÉquipe da je iz reprezentacije Franccuske praktično trajno izbačen Thomas Heurtel, jedan od najboljih francuskih igrača i osvajač srebrne medalje na minulom Eurobasketu, zbog prelaska u ruski klub uprkos prethodom postignutom dogovoru sa Savezom.

Početkom augusta 33-godišnji bek je potpisao izjavu kojom se obavezao da neće potpisati ugovor sa ruskim ili bjeloruskim klubom, jer u suprotnom više neće biti podoban. U to vrijeme, Heurtel je bio u kontaktu sa Zenitom iz Sankt Peterburga nakon što je Real Madrid odbio opciju da mu produži ugovor.

Potpisivanje sporazuma omogućilo je Heurtelu da igra na Eurobasketu sa Francuskom i osvoji srebrnu medalju, svoju četvrtu ukupno. Ali, 72 sata nakon finalne utakmice protiv Španije, Zenit iz Sankt Peterburga, objavio je potpisivanje sjajnog košarkaša.

"Možemo razgovarati o onima koji su već u Rusiji, a koji nisu potpisali izjavu (Livio Jean-Charles u CSKA iz Moskve i Louis Labeyrie u UNICS-u Kazan), ali u vezi Tomasa, kojem smo jasno objasnili kako stvari funkcionišu, nema ustupka. On nije ispoštovao svoju obavezu. Što se mene tiče, od danas smatram da on više neće biti tu sa timom. Gotovo je", rekao je Jean-Pierre Siutat.

U objavi na Instagramu 10. oktobra, Heurtel je uvjeravao da ga "nije briga" za kritike s kojima se suočio zbog odlaska u Rusiju.

"Samo za vašu informaciju, svakome ko šalje poruke ili piše komentare u kojima me kritikuje zbog moje odluke da dođem u Rusiju ili bilo koje odluke općenito, molim vas da znate da me zaista nije briga. Zato ne budite bezobrazni i prestanite gubiti vrijeme. I molim vas, prije svega, kupite sebi život!! Hvala unaprijed", napisao je Heurtel na društvenim mrežama.

Heurtel, Labeyrie i Jean-Charles svi su uklonjeni sa liste igrača reprezentacije Francuske pred mečeve protiv Litvanije i BiH.

Na spisku francuske selekcije koje je objavljen, nalaze se samo dva igrača (Albicy i Tarpey) koji su osvojili srebrne medalje na Eurobasketu.

Naša reprezentacija će 11. novembra dočekati Mađarsku u dvorani "Mirza Delibašić" u Sarajevu, a tri dana kasnije gostovat će Francuskoj.