Škola programiranja u organizaciji Udruženja nogometnog sporta Mladost Polje

Nogometni klub "Mladost" Polje u saradnji sa Federalnim ministarstvom razvoja, poduzetništva i obrta i premijerom vlade USK-a, mr. Mustafom Ružnićem, u Polju organizira ŠKOLU PROGRAMIRANJA za omladinske kategorije koja je počela 22. decembra 2018. godine. Cilj ove škole programiranja jeste da se oko 25 do 50 mladih ljudi upozna sa osnovama programiranja kao jednim od najplaćenijim i najperspektivnijim zanimanjem.

Ono što je motivisalo rukovodstvo kluba za ovakav vid edukacije jeste činjenica da 72% profesionalnih nogometaša ima završenu samo srednju, a njih 10% samo osnovnu školu. S obzirom da je za uspješnu nogometnu karijeru potrebno uložiti mnogo truda i vremena često se zapostavi opće obrazovanje, pa oni koji ne uspiju u profesionalnom nogometu, često imaju problema sa egzistencijom. Rukovodstvo kluba želi ovom akcijom preventivno djelovati u ovom pravcu te ukazati mladim ljudima na važnost obrazovanja.

Imajući u vidu veliki odliv stanovništva, jedan od ciljeva ove škole jeste i motivirati mlade na ostanak i pokretanje vlastitih IT biznisa.

Predavač na ovoj školi programiranja je naš sugrađanin i istinski prijatelj sporta, mr. Hasan Japić, autor više poslovnih programa, koji svoje stečeno znanje iz informacionih sistema nesebično prenosi na mlade ljude ne samo kroz ovu školu nego i kroz stručne časopise i međunarodne konferencije.

Japić ističe kako je 69% programera u svijetu zapravo samouko, koji su motiv da postanu programeri stekli upravo na ovakvim školama. Pretpostavlja se da u Europi, zbog razvoja tehnologija, u naredne četiri godine nedostaje 900.000 programera što je ogromna šansa za naše mlade, ali i za državu.

- "Sve više je popularan tzv. rad na daljinu (Remote IT Jobs) gdje se iz svog toplog doma vrši programiranje i druge IT usluge za kompanije širom svijeta. Stoga, ulaganjem u razvoj i stvaranje IT stručnjaka možemo napraviti ogroman iskorak u ekonomiji. Kao društvo za računovodstvo i promet programima „RAJ“ doo želimo djelovati u ovom pravcu i obezbijediti stipendiranje polaznika ove škole koji pokaže najveći interes i talent za programiranje."

Sa polaznicima škole će se nastaviti dalji rad u manjim grupama kako bi se postigli što bolji rezultati. S obzirom da će se ovakva predavanja održavati kontinuirano, pozivamo omladinske kategorije drugih klubova da se pridruže. Svi oni koji žele mogu se javiti rukovodstvu kluba na Facebook stranici kluba.

Predsjednik NK "Mladost" Polje, Čataković Jasmin, se zahvaljuje Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta i premijeru Vlade USK-a, mr. Mustafi Ružniću, društvu CPU doo Cazin, te predavaču mr. Hasanu Japiću što su dali svoj finansijski i intelektualni doprinos održavanju ove škole programiranja.