Španija razbila Slovačku i zakazala okršaj s Hrvatskom u osmini finala Eura

.

Nogometne reprezentacije Švedske i Španije plasirale su se u osminu finala iz grupe E na Evropskom prvenstvu. Švedi su ovjerili prvo mjesto pobjedom protiv Poljske 3:2, dok je Furija nadigrala Slovačku 5:0 i u borbi za četvrtfinale sastat će se s Hrvatskom.

panci su opravdali ulogu favorita protiv Slovaka i s druge pozicije prošli su dalje, te će se sastati s Hrvatima u velikom okršaju koji je na programu 28. juna u Kopenhagenu.

Švedska će, s druge strane, rivala saznati večeras, a njihovi mogući rivali su jedna od trećeplasiranih reprezentacije iz grupa B, C ili D.

Taj susret na programu je 29. juna na Hampden Parku u Glasgowu.

Što se tiče samog toka utakmica, Švedska je povela protiv Poljske već u 3. minuti golom Emila Forsberga, koji je primio jednu loptu, ušao u šesnaesterac i pogodio za 1:0.

Nakon toga probudili su se i Poljaci, a nesvakidašnja situacija desila se u 17. minuti kada su propustili dvije velike šanse za samo nekoliko sekundi.

Robert Lewandowski je nakon kornera sjajno skočio i šutirao glavom, ali je pogodio prečku. Lopta mu se potom ponovo odbila, ali iz čiste situacije, s pet metara, napadač Bayerna je ponovo uzdrmao prečku i ostalo je 1:0 u prvom dijelu.

Kada je Forsberg u 59. minuti u nastavku povisio na 2:0, činilo se da je sve gotovo. Ipak, samo 120 sekundi kasnije Lewandowski je smanjio na 2:1 i vratio je nadu Poljacima.

Poljska je uspjela poravanti drugim golom Lewandowskog u 84. minuti, ali u sudijskoj nadoknadi, u jeku napada Poljske koja je tražila gol za prolaz, Švedi su preko Claessona stigili i do trećeg pogotka za pobjedu 3:2.

Španija je dominirala od početka protiv Slovačke i redali su šanse, a već u 11. minuti Morata je promašio penal. Tačnije, golman Dubravka ga je sjajno pročitao i zaustavio je njegov šut. Prethodno je Hromada neoprezno srušio Kokea, a nakon pregleda VAR-a Bjorn Kuipers je pokazao na bijelu tačku.

Potom su Azpilicueta i Sarabia imali dobre prillike, ali njihovi udarci iz blizine bili su neprecizni. U 24. minuti Morata je šutirao s 20-ak metara, ali odlično je odbranio Dubravka.

Konačno, Furija je povela u 30. minuti nevjerovatnim autogolom slovačkog golmana Dubravke. Sarabia je udarcem sa 16 metara pogodio prečku, a golman Slovačke je na nevjerovatan način u pokušaju da boksuje odbijenu loptu, poslao u vlastitu mrežu za 1:0.

Pitanje pobjednika riješeno je u drugoj minuti sudijske nadoknade.

Nakon nove greške odbrane Slovaka lopta je došla do Laporta koji je glavom iz blizine udvostručio prednost Furije za velikih 2:0.

U nastavku još tri gola razigrane Španije koja je naplatila sve promašje iz prethodnih utakmica. Golovima Sarabije u 56., Ferrana Torresa u 67. i autogolom Kucke u 71. minuti Furija je na kraju slavila s 5:0.

Rezultati i strijelci:

Slovačka - Španija 0:5 (Dubravka a.g. 30', Laporte 45+2', Sarabia 56', Ferran Torres 67', Kucka 71' a.g.)

Švedska - Poljska 3:2 (Forsberg 3', 59' , Claesson 90+4'/ Lewandowski 61', 84')