Spektakularnom ceremonijom otvoreno Evropsko nogometno prvenstvo

asd
Utakmicom Italija - Turska, koja se igra na stadionu Olimpico u Rimu od 21 sat, večeras će početi 16. Evropsko nogometno prvenstvo, a prije samog početka upriličena je spektakularna ceremonija otvaranja.

Martin Garrix, Bono Vox i The Edge našli su se na velikoj pozornici na otvaranju Eura na Olimpicu u Rimu, virtualnom izvedbom pjesme "We Are The People", uz upotrebu vrhunske tehnologije i scenografije.

Nizozemski DJ i producent Martin Garrix autor je zvanične himne za Euro 2020, a pjesma slavi glavnu temu Eura - zajedništvo, pogotovo u svjetlu svih izazova s kojima se svijet u posljednje vrijeme suočio, s naglaskom na specifičnost ovog turnira koji se prvi put igra u cijeloj Evropi.

Na ceremoniji otvaranja učestvovali su i nekadašnji kapiteni Lazija i Rome - Alessandro Nesta i Francesco Totti, a oko 16.000 navijača na Olimpicu dočekalo ih je burnim aplauzima.

Tokom ceremonije italijanski operski pjevač Andrea Bocelli izveo je ariju Nessun Dorma.

Podsjetimo, turnir koji će se održati u 11 gradova u 11 evropskih zemalja, prvobitno je bio zakazan od 12. juna do 12. jula 2020. godine, ali je odgođen zbog pandemije koronavirusa i pomjeren je za 2021. godinu

Rimski stadion Olimpico je domaćin uvodne utakmice između Italije i Turske, dok će se na engleskom nacionalnom stadionu Wembleyju igrati veliko finale 11. jula.

Dvadeset i četiri ekipe podijeljenje su u šest grupa i igrat će ukupno 51 utakmicu na turniru. Pobjednici i drugoplasirani iz svake grupe proći će u nokaut fazu, kao i četiri najbolje trećeplasirane ekipe.