Sportska 2021. jedna od najboljih za BiH: Historijski rezultati košarkašica, Husića i Pudar

.

Kalendarska 2021. godina bila je jedna od najuspješnijih u historiji bh. sporta, a obilježili su je sjajni nastupi košarkašica, košarkaša, rukometaša, odbojkašica i reprezentacije u sjedećoj odbojici, kao i dvije historijske medalje mlade plivačice Lane Pudar.

Razočarenje je priredila nogometna reprezentacija BiH koja je ostala bez plasmana u baraž za Evropsko prvenstvo, dok su i naši klubovi, osim Veleža, podbacili u evropskim nastupima.

Nogomet

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine ostala je bez plasmana u baraž za Evropsko prvenstvo. Iako smo uoči posljednja dva kvalifikaciona meča držali sve u svojim rukama, neočekivan poraz od Finske u Zenici ugasio je sve nade da se možemo domoći doigravanja.

Pamtit će se da smo trijumfom u prijateljskoj utakmici protiv Kuvajta rezultatom 1:0 ostvarili pobjedu nakon 657 dana, odnosno skoro dvije godine, a i pored neodlaska na Euro, bilo je povremenih bljeskova, kao što su remiji protiv Francuske i Ukrajine na gostovanjima (1:1).

Što se tiče klupskog bh. nogometa, Borac je na nevjerovatan način osvojio titulu nadoknadivši 13 bodova zaostatka za Sarajevom, kojem je za utjehu pripao Kup BiH.

U Evropu se nakon 33 godine plasirao i Velež, a plasman na evropsku scenu izborio je i Široki Brijeg. Ipak, osim nastupa Rođenih, ostali klubovi su podbacili. Velež je stigao do 3. pretkola Konferencijske lige gdje je ispao od švedskog Elsbroga, a pamtit će se da su prethodno eliminisali favorizovani grčki AEK.

Nogometašice SFK 2000 Sarajevo osvojile su 19. uzastopnu titulu prvaka BiH, a u Ligi prvaka su ispale već u kvalifikacionoj grupi.

Košarka

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine se plasirala na Evropsko prvenstvo koje će se održati u septembru 2022. godine, a na sjajan način smo počeli i prvi dio kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo sa dvije pobjede.

Posebna priča bile su najbolje bh. košarkašice koje su ostvarile historijski uspjeh osvajanjem petog mjesta na Eurobasketu, čime su izborile i plasman na kvalifikacioni turnir za Svjetsko prvenstvo koji se igra u februaru naredne godine.

Košarkaši Širokog osvajači su Prvenstva BiH nakon što se Igokea, Borac i Sparsi nisu pojavili na završnom turniru koji se trebao igrati u dvorani Pecara, dok su košarkašice banjalučkih Orlova postale prvakinje savladavši u finalu Feniks sa 3:1 u seriji.

Rukomet

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine se plasirala na Evropsko prvenstvo kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane selekcije kroz kvalifikacije, a smotra najboljih evropskih selekcija će biti održana u Mađarskoj i Slovačkoj u januaru ove godine.

Rukometaši Izviđača zasluženo su postali prvaci BiH osmi put u historiji, dok su rukometašice banjalučkog Borca odbranile šampionski naslov.

Ostali sportovi

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci postala je novi prvak Evrope nakon što je u finalu prvenstva Starog kontinenta koje se igralo u Turskoj razbila selekciju Rusije sa 3:0, okitivši se desetim naslovom šampiona Evrope.

Također, naša selekcija je osvojila bronzanu medalju na Paraolimpijskim igrama u Tokiju savladavši nakon preokreta Brazil rezultatom 3:1.

Futsal reprezentacija Bosne i Hercegovine se prvi put u historiji plasirala na Evropsko prvenstvo. Naša reprezentacija je u četiri utakmice u kvalifikacionoj grupi 4 zabilježila isti broj pobjeda i dva kola prije kraja osigurala plasman na Evropsko prvenstvo koje će biti održano od 19. januara do 6. februara 2022. godine u Nizozemskoj.

Ženska odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u Beogradu je nastupila na svom prvom Evropskom prvenstvu u historiji, a prethodno su junu osvojile Srebrenu ligu i izborile su plasman u CEV Zlatnu ligu naredne sezone.

Prethodnu godinu obilježili su i bh. taekwondoista Nedžad Husić koji je nakon evropskog srebra u seniorskoj konkurenciji u Sofiji na Olimpijskim igrama u Tokiju ostvario najveći rezultat bh. sporta na najvećoj svjetskoj pozornici. Za dlaku mu je izmakla historijska medalja, a na kraju je zauzeo peto mjesto, što je najbolji plasman jednog bh. sportiste na OI.

Bh. plivačica Lana Pudar obilježila je ovu godinu na individualnom nivou. Prvo je u ruskom gradu Kazanju na Svjetskom kupu u malim bazenima u disciplini 100 metara delfin osvojila bronzanu medalju, a potom je ostvarila je novi uspjeh osvajanjem bronzane medalje u finalu Svjetskog prvenstva u malim bazenima (25 metara) u Abu Dhabiju, gdje je u disciplini 200 metara delfin zauzela treće mjesto.

Bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija je osvojila 18. mjesto u utrci superveleslaloma u švicarskom St. Moritzu, što je najbolji rezultat bh. skijanja u historiji.

Muzaferija je zahvaljujući tom rezultatu došla do 13 bodova, što su joj prvi bodovi u karijeri u superveleslalomu u Svjetskom kupu. Dvadesetdvogodišnja Visočanka je ranije osvajala bodove u kombinaciji.

Najbolja bh. biciklistkinja Lejla Tanović završila je sezonu kao osmoplasirana biciklistkinja na svjetskoj UCI ranking listi. Tanović je imala do sada svoju najuspješniju sezonu u karijeri u kojoj je osvojila dvije medalje sa Svjetskih kupova u maraton disciplini.

Naša biciklistkinja je na Svjetskom prvenstvu u Italiji osvojila 15. mjesto na do sada najtežoj utrci u njenoj karijeri, dok je na Evropskom prvenstvu u Švicarskoj upisala je 11. mjesto.